Abszurd verdikt a nigériai vallásközi konferencián

Nigéria

Valahogy kikövetkeztették, hogy a Boko Haram mégsem a keresztényeket célozza.

A Nigériai Ifjúsági Keresztény és Muszlim Fórum (YCMFN) hivatalos jelentést adott ki, melyben megfogalmazzák: szerintük a Boko Haram terrorszervezet nem kifejezetten Nigéria keresztény polgáraira vadászik. Ezzel cáfolni kívánták az angol All-Party Parliamentary Group nigériai keresztény népirtásra vonatkozó állításait. (A csoport az Alsó és Felső Ház tagjaiból, meghívott egyénekből, szervezetekből áll. Döntéshozói szerepük nincs a parlamentben.)

A vallásközi fórum vitatja, hogy a Boko Haram, illetve a fulánik támadásainak lenne vallásos töltete, szerintük a terroristák mindenkire egyformán lecsapnak, akik szembe mennek szélsőséges nézeteikkel, még az ország muszlim többségű területein is.

A fórum kijelentése mögött húzódó megvizsgált elemek közül azonban teljességgel hiányoznak az olyan elemek, mint hogy Nigéria középső térségében a keresztény embereket és templomokat mérhetetlenül nagyobb számban támadták meg a terroristák, mint a muszlimokat. Ez viszont igaz a többségi keresztény és muszlim vidékekre is. A fulánikat érintő jelentések és híradások pedig legtöbbször arról számolnak be, hogy kifejezetten sokszor támadják a keresztényeket az istentiszteletek, szertartások közben a templomokban – írta az Internation Christian Concern.

Februárban beszámoltunk arról is, hogy a terrorizmusról évekig – legalábbis a felszínen – hallgató Muhammadu Buhari elnök elismerte, hogy a Boko Haram elsősorban valóban a keresztények ellen rendezkedett be.

Páli fordulat: a nigériai kormány elismerte, hogy keresztényeket támad a Boko Haram

Kiemelt képünk forrása a persecution.org.

Iratkozzon fel hírlevelünkre