Debrecenbe kéne menni a liturgikus könnyűzene elfogadásáért?

Géczy István korábban úgy nyilatkozott, hogy a minőségi könnyűzene méltó a liturgia szolgálatára. A könnyűzene egyházzenei elutasítottsága abból fakad, hogy a művészi szintű előadás gyakran megkérdőjelezhető – mondta el a hagyományos egyházzene oldaláról a debreceni kántor az orgona felújításakor.

A debreceni Szent Anna-egyházközséghez tartozó, hangszeres-énekes könnyűzenével szolgáló Dalárda családos kórus tagjai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szent, művészi és egyetemes hármas egyházzenei kritériumnak megfelelhessenek.

„Szent X. Piusz pápa óta tudjuk, hogy a liturgikus zene egyetemes, szent és művészi. Magyarországon vannak, akik szerint nincs helye a könnyűzenei műfajnak a liturgiában. A középkorban még hangszert sem lehetett bevinni a templomba. Van, aki ezt meggyőződéssel vallja most is a kántorképzőkön, és a hallgatók ezt fogadják el” – mondta el a kórus tagjaival készült interjúban Schaff Kálmánné zenekarvezető, aki szerint a zenéért élők képesek felfedezni ebben a stílusban is az értéket és a tisztaságot. Hozzátette: az a céljuk, hogy az emberek lelkét Istenhez emeljék.

Vasváry Zsolt tapasztalata, hogy főpásztoruk is örömmel veszi a szolgálatukat, mivel előadásaik nemcsak a hitelesség tekintetében, hanem zeneileg is megállják a helyüket.

A zenekarvezető kifejtette: „Arra törekszünk, hogy a liturgiának megfelelő szövegeket énekeljünk. Egyfajta válogatás előzi meg a készületeket a több mint kétszáz dalból álló repertoárból. Figyelünk az adott evangéliumi szakasz témájára, mondanivalójára, a zsoltárokra. Az állandó részeket is szigorúan kezeljük. Igyekszünk megfelelni a liturgia előírásainak, ugyanakkor élünk a minimális szabadsággal” – mondta az interjúban Schaff Kálmánné.

A kérdés ezek után számunkra csak az marad, hogy vajon a liturgia szolgálatát könnyűzenei eszközökkel végzők számára létezik-e egyáltalán „minimális szabadság”? Nem alapból téves-e az az út, amelyen úgy érzik, helyes járniuk? Nem vesztek-e el az engedelmesség, a szent iránti tisztelet és a szabad akarat „egyházzenei Bermuda háromszögében”? Ezek nélkül ugyanis felesleges minden jó szándékú próbálkozás.

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

Ne legyen popzene a templomban!

Forrás: Magyar Kurír

A kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre