Nem kér magyar helyettest a román polgármester

A tisztségébe újraválasztott Catalin Chereches nagybányai polgármester a Nemzeti Liberális Pártot és a Mentsétek meg Romániát Szövetséget kérte fel, hogy állítsanak jelöltet a két alpolgármesteri tisztségbe. A polgármester közösségi oldalán közölt felhívását az Agerpres hírügynökség szemlézte.

Catalin Chereches kijelentette: jó együttműködést kíván kialakítani a megválasztott önkormányzati testülettel, és meg szeretné őrizni a jó kapcsolatot a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel is, amely hosszú idő után először nem kap alpolgármesteri tisztséget.

A polgármester felbecsülhetetlen értéknek nevezte a város etnikai és kulturális sokszínűségét. „A magyar közösség mindig számíthat arra, hogy személyemben partnerre talál, és támogatom az oktatási és kulturális projektjeit” – jelentette ki.

Catalin Chereches 2011 óta vezeti Nagybányát. Harmadik teljes mandátumát a Máramarosért Szövetség jelöltjeként szerezte a szeptember végén tartott önkormányzati választáson. Az RMDSZ megőrizte két mandátumát a 23 tagú városi tanácsban.

Máramaros megye 123 ezer lakosú székhelyének 1996 óta mindig volt RMDSZ-es alpolgármestere. A tisztséget egy cikluson át Szaniszló József, négy cikluson át Ludescher István, a most lejáró ciklusban pedig Vida Noémi viselte.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Catalin Chereches, az erdélyi Nagybánya előzetes letartóztatásban levő polgármestere látható, miután letette hivatali esküjét a nagybányai polgármesteri hivatalban 2016. július 18-án. Cherechest, akit a szamosújvári börtönből kísértek rendőrök az önkormányzati ülésre, a román korrupcióellenes ügyészség vette őrizetbe április végén többrendbeli megvesztegetés elfogadása gyanújával. Előzetes letartóztatásba helyezték, így a börtönből nyerte meg a június 5-i önkormányzati választáson sorozatban a második polgármesteri mandátumát. (MTI/EPA/Mircea Rosca)

Iratkozzon fel hírlevelünkre