Sorra vetetik le a kereszteket a kínai templomokról

A kínai kommunista párt korábban bevezetett egy intézményrendszert, amelybe minden katolikus plébániát besorolnak, a tagoknak pedig a központi utasítás szerint Isten helyett inkább az államfőt kell imádni. Akik nem hódolnak be, általában föld alatti közösségekbe tömörülnek és üldöztetésnek vannak kitéve. Most kiderült, a kínai állam a pandémiára hivatkozva még az elfogadott plébániák, templomok lehetőségeit is végletesen megnyírbálja.

A pandémia alatt minden templomot bezárattak, az enyhülés érkeztekor azonban a templomoknak nem engedélyezték az újranyitást.

A kommunista párt ígéretet tett arra, hogy a Kínai Katolikus Patrióta Társaság (CPCA) tagjai bizonyos feltételek mellett békésen folytathatják vallási gyakorlataikat, azonban az ígéreteket nem tartják be – jelentette a Bitter Winter.

Öt hónappal ezelőtt a hivatalos szervek eltávolíttattak minden keresztet és Szűz Mária-jelképet egy katolikus templomból. Az indoklás szerint az intézkedésre azért került sor, mert az épület magasabb volt, mint a település pártbizottságának háza. 

A jelentés szerint június 2-án a hatóságok tönkretették a templom római stílusú oszlopait és vallási jelképeit, köztük a kereszteket is. Négy nappal később Santung tartomány egy másik településén, egy szintén CPCA-tag templomról is eltávolítottak minden keresztény szimbólumot. A bejáratnál még a templom nevét is letakarták.

Hopej tartományban egy diakónus így fogalmazott: „A regisztrált templomok néha nagyobb üldöztetésnek vannak kitéve, mint a nem regisztráltak. A keresztjeinket is eltávolítják.”

Kínával és a kínai keresztények helyzetével kapcsolatos cikkeinket itt olvashatják.

Kiemelt képünk forrása a Daily Beast.

 

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!