Egy hónappal meghosszabbodott a határzár

További egy hónappal meghosszabbította a határzárat a kormány október 1-jétől – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely hangsúlyozta, az eddig meghozott szabályokat továbbra is be kell tartani. Kulcsfontosságúnak nevezte a maszkhasználatot.

A miniszter hozzátette: megkezdődött az iskolákban a testhőmérséklet mérése, a kórházakban és az idősotthonokban fenntartják a látogatási tilalmat, és rendelkezésre áll majd az influenza elleni oltás is. A miniszter úgy értékelt, „a koronavírus-járvány második hulláma itt van velünk”, a fertőzésszámok szeptember eleji ugrásszerű emelkedése megállt Magyarországon, és hosszabb ideje stagnál, 600 és 1000 között van ez a szám. Hozzátette:

az európai számokat nézve Magyarország a középmezőnybe tartozik a fertőzésszámmal, és továbbra is Európa legjobban védekező tagállamai közé tartozunk a halottak számát tekintve.

Kijelentette: minden emberi életet minden eszközzel védeni kell, az ehhez szükséges feltételek, a kórházi kapacitások adottak. Gulyás Gergely kitért arra is, hogy egy körül kell lennie az egy fertőző által megfertőzöttek számának, amit R betűvel jeleznek. Megjegyezte, a legfrissebb mérések szerint egy körül van most ez a mutató.

Közölte, a kormány célja, amelyet a nemzeti konzultáció is megalapoz, és ezt látják a gazdasági adatokból is, hogy az ország továbbra is működképes maradjon. Elmondta, újra 4,5 millió felett van a foglalkoztatottság, a valaha volt legmagasabb foglalkoztatottsági számtól 20 ezerrel marad el ez az adat. – Szerintünk a védekezésnek a gazdaság területén ez a legnagyobb sikere – hangoztatta.
Hozzátette: a munkahelyvédelem továbbra is kiemelt feladat, nagyon sok területen kerültek bajba cégek.

Úgy összegzett: a munkahelyeket sikerült megvédeni, a kormány egyelőre be tudja tartani azt az ígéretét, miszerint amennyi munkahelyet a vírus megszüntet, annyit hoznak létre. Megerősítette azt is, hogy idén csökkenni fog a magyar gazdaság teljesítménye, de ez az európai unió átlagánál jobb adat lesz. Megjegyezte azt is,

a kormány különböző programokkal 1,4 millió munkahely megőrzéséhez járult hozzá.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: felelőtlenség a jogállamisági vita és a koronavírus-járvány miatt szükséges uniós pénzügyi alap összekapcsolása, ez a támogatások gyors folyósítását veszélyezteti.
A tárcavezető kiemelte: a pénzügyi alapról nyáron az uniós tagállamok között létrejött megállapodás Európa érdekét szolgálja, és bár Magyarország nem értett egyet a közös hitelfelvétellel, a déli tagállamokkal szembeni szolidaritás miatt támogatták, hogy érdemi és gyors segítséget nyújthassanak.

Az Európai Bizottság jogállamisági jelentéséről közölte: nyilvánvalóan kettős mércét alkalmaznak a dokumentumban, ez nem “rule of law”, hanem “rule of blackmail”, vagyis nem jogállamiságról, hanem a zsarolás jogáról van szó. – Az illetékes biztos Magyarországot durván sértő kijelentést tett, és az EU-nak nem lehet olyan vezetője, aki tiszteletlenül beszél egy tagállamról és annak állampolgárairól – mondta. Hozzátette: az is a kettős mércét mutatja, hogy ha francia vagy német polgárokról beszélt volna így a biztos, már nem lenne tagja a bizottságnak, de úgy tűnik, a magyar polgárokat következmények nélkül sértegetheti. A tárcavezető emlékeztetett: a miniszterelnök a bizottság elnökéhez fordult az ügyben és jelezte, hogy

Magyarország nem hajlandó kétoldalú ügyekben tárgyalni a biztossal. Úgy fogalmazott: Vera Jourova persona non grata a magyar kormány számára.

Megjegyezte: a jelentésről pedig sokat elmond, hogy 12 külső hivatkozás szerepel benne, melyekből 11 Soros György által támogatott szervezethez kötődik. Kitért rá: jó lenne elkerülni a felelőtlen vitát és végrehajtani a pénzügyi alapról hozott megállapodást, de ha ez nem megy, kormányközi alapon is lehetséges a segítségnyújtás. Ha vannak, akik továbbra is úgy gondolják, hogy a jogállamiságra hivatkozva megakadályozható az alap működése, más megoldást kell keresni – közölte. Gulyás Gergely a biztos legsúlyosabb kijelentésének azt ítélte, miszerint Magyarország polgárai ne lennének abban a helyzetben, hogy megalapozott véleményt alakítsanak ki. – Ezzel a biztos megsértette a Lisszaboni szerződés országokkal szembeni semlegességre vonatkozó előírását, ami kellően súlyos ahhoz, hogy ne maradjon a hivatalában – közölte.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) jövő évi költségvetési támogatását illetően hárommilliárd forintról állapodtak meg, ez volt a kuratórium kérése, és a kuratórium rendelkezhet az összeggel. Ez az összeg több mint kétszerese az intézmény eddigi költségvetésének. – A kormánynak egy lehetősége az alapítványi fenntartású egyetemek esetében van: a megfelelő források biztosítása, és ezt meg is tették – magyarázta.

Megerősítette: a kormány megbízik a kuratóriumban, és komolyan veszi azt a törvényben rögzített szabályt, hogy a jövőben nem a kormány felügyeli az alapítványi kézbe adott felsőoktatási intézményeket.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szólt az influenza elleni védőoltásokról, amellyel a koronavírus-járvány elleni védekezést szeretné fokozni a kormány. Kifejtette, a két megbetegedés nagyon hasonló tünetekkel jár, és a diagnosztizálásban lehet segítség, ha valakit beoltanak influenza ellen. Emlékeztetett arra, hogy

idén mindenkinek ingyenessé teszi az influenzaoltást a kormány.

Elmondta, az influenzajárványra történő felkészülés jegyében a 40. naptári héttől megkezdi működését az influenzafigyelő szolgálat, továbbá a Nemzeti Népegészségügyi Központ gondoskodik az erre a szezonra rendelkezésre álló 1,3 millió influenza elleni oltóanyag szétosztásáról és kiszállításáról.

Gulyás Gergely kérdésre jelezte, a kormány megvizsgálja a Magyar Nemzeti Bank ötvenpontos válságkezelő csomagját, amelynek vannak olyan részei – a családpolitikaikat említette példaként –, amellyel egyetértenek, bár a megvalósításuk az ország teherbíróképességétől függ. Jelezte, Novák Katalin családügyi miniszter dolgozik egy nagy családvédelmi csomagon. Közölte azt is, a kormány 2020-ban öt százalékos gazdasági visszaesést tart valószínűnek.

Kérdezték Katarina Barleynak, az Európai Parlament (EP) egyik alelnökének nyilatkozatáról, amelyre Gulyás Gergely úgy reagált: a nyilatkozat felháborító, de Katarina Barley nem az Európai Bizottság tagja, hanem politikai szereplő, rá nem vonatkozik a semlegességi követelmény, mint az uniós biztosokra. Szerinte ha a lengyelek német politikustól azt hallják, ki akarják őket éheztetni, akkor rossz történelmi emlékeik lehetnek.

Az EP-alelnök totalitárius rendszerekhez fűződő viszonyát jellemzi, hogy néhány éve – a politikai antiszemitizmust közéletbe hozó – Marx szobrát koszorúzta meg

– közölte. Megjegyezte, ez a fajta arrogancia jellemzi a német szociáldemokratákat. Elmondta, a közeljövőben meg fogják nyitni a kiskunhalasi járványkórházat. Közölte azt is: a kormány az új uniós klímacélokkal kapcsolatban azt tartja abszurdnak, hogy egyes országok úgy kívánnak szigorítani, hogy közben a 2030-ig tett vállalásukat sem tartják be.

MTI

(Kiemelt képünkön: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. október 1-jén. Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Iratkozzon fel hírlevelünkre