Dobszay Benedek ferences szerzetes levele a Vasárnapnak

Az alábbiakban Dobszay Benedek ferences szerzetes lapunkhoz eljuttatott levelét közöljük (a szerző kérésére szerkesztetlen, eredeti formájában), amellyel reagálni kíván Gável Andrásnak az egyházzene és a katolikus popkultúra viszonyát elemző cikkére. A Vasárnap.hu elkötelezett az igazság melletti kiállásban, illetve fontosnak tartja a közös gondolkodás - a kibeszéletlen témákban különösen. Ezek érvényesülése érdekében közöljük Dobszay László fiának írását is, teljesítve az abban megfogalmazott kéréseket. Reméljük, az igazság feltárására és a régi szakmai, valamint emberi sebek begyógyulására nem létezik alkalmatlan pillanat.

„Kedves András!

Mint a vasárnap.hu és mint ilyen, a megjelenő kommentek moderálásáért is felelős személyt (azaz nem mint magánszemélyt) kérlek, hogy mindazon kommenteket, ahol nem Dobszay László munkássága (nyilvánosan megjelent írásai, véleménye, megszólalása, személyes munkássága), hanem családi viszonyulására, feltételezett (de nem valós) családi magatartására, családtagjainak helyzetére történik utalás, a kommentek ilyen tartalmú részének terjedelmében kerüljön törlésre. Azon túl, hogy ott nem valós (de hangzatos) információk is közlésre kerülnek, egy sajtóorgánum nem engedheti meg magának, hogy ilyen jellegű személyes, belső információkat közvetítsen, médiumként (akár kommentként is) nyilvánosan (GDPR!). A családtagoknak, akik a szakmai kérdésben nem érintettek, joguk van arra, hogy ne akarjanak semmiféle módon megjelenni egy ilyen vitában.

A leírtakról, annak stílusáról és időszerűségéről egyébiránt van (igen negatív) véleményem, de abból most csak annyit osztok meg, hogy bár a cikk azt sugallja, hogy Dobszay László a hivatalos egyház által támogatva és a kommunista államhatalom által pénzelt elefántcsonttoronyban végezte »Júdás-munkáját«, ezzel szemben hivatalos és nem hivatalos egyházi fórumoktól legalább akkora ellenállással és ellenszenvvel találkozott mint Jenőék (akit sok dolog miatt egyébként nagyon tisztelek), az államhatalom folyamatosan megfigyelte őt, munkássága pedig nem csupán elzárt kutatás volt, hanem valódi terepmunka is (kórusokat és szolgálatokat vezetett a Rókus majd a Szent Család templomban), amelyet jól bizonyít, hogy amikor ma gregorián tételek magyarul felhangzanak bárhol, abban szinte mindig az ő munkásságának kezenyomát tapasztalhatjuk. Munkássága adott jelzőjét inkább kommentárra se méltatnám…

Továbbá:

Nem vitatom el a jogot attól, hogy adott kérdésekre rátekintsünk megfelelő tárgyilagossággal, szakmai érvre, szakmai érvvel válaszolva, vagy konkrét idézetre, annak konkrét megjelenésében és körülményeinek ismeretében reflektáljunk. Ugyanakkor nem tartom etikusnak egy elhunyt – tehát védekezni vagy épp a feltételezést alátámasztani nem tudó – személynek tulajdonítani egy sajtóorgánumban valamilyen magatartást (ma is így és így tenne…). Ez szerintem nem is visz előre.

Fenti levelem kommentként való megjelentetésére engedélyt adok akkor, ha az változtatás nélkül, teljes terjedelmében jelenik meg, ezt a mondatot is beleértve.

Üdvözlettel:
Marci / Bence”


Kapcsolódó írásunk:

Dobszay László követői ma is száműznék a könnyűzenét a liturgiából

Gável András nyílt levele Dobszay Benedek ferences testvérnek

A kiemelt képünk forrása a ferencesek.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre