Felgyújtaná a Kongresszust, ha Trump bírát jelöl a Legfelsőbb Bíróságba

A napokban, 87 éves korában elhunyt a liberálisok által sztárként ünnepelt Ruth Bader Ginsburg, az USA Legfelsőbb Bíróságának második női tagja, aki az elmúlt évtizedekben megbízhatóan állt a progresszió szolgálatában – legyen szó akár a magzatgyilkosság, akár a melegházasságról problémaköréről. Ahogyan az várható volt, halála után az utódlás kérdése rögtön a politika kereszttüzébe került. Hisztérikus videók öntötték el a netet, amikben magukból kikelt – és természetesen egytől egyig mélyen demokratikus gondolkozású – figurák ecsetelték, mi várható, amennyiben Donald Trump elnök bárkit is jelölni merészel a választás előtt – de a közösségi oldalakon is akarva-akaratlanul ilyen stílusú bejegyzéseket olvashattunk.

Erre rímelt például a korábban a CNN műsorvezetőjeként tevékenykedő Reza Allan tweetje is. Az ex-tévés nem sokkal Ginsburg halála után kijelentette, hogy ha Trump akár csak megpróbál bárkit is kinevezni a bírónő helyére, akkor felgyújtják az egészet – azt nem részletezte, hogy mit.

Mindenesetre ez a piromán fenyegetőzés, ragadós lehet, mivel múlt hét pénteken Emmett Macfarlane

kanadai alkotmányjogász is kiírta a Twitter-oldalára, hogy fel kell gyújtani a Kongresszus épületét, amennyiben Trump utódot nevezne meg.

Ezen a ponton azért hadd jegyezzünk meg, hogy 1900 óta – azaz az elmúlt 120 évben – a jelölési procedúra az esetek 70 százalékában kevesebb idő alatt zajlott le, mint amennyi még hátravan az elnökválasztásig. A demokraták rémülete tehát annyiban érthető, hogy egy konzervatív bíró kinevezésével a bírák aránya – mivel kinevezésük élethosszig szól – hosszú időre 6:3 lenne a konzervatívok javára; ami alapvetően befolyásolná a közjogi döntéseket.

Macfarlane egy nappal később tessék-lássék módon bocsánatot kért, mondván, szerinte senki sem gondolhatta komolyan, hogy ő tényleg „tűzviharról” beszélt, és közlendője lényege mindössze az volt, hogy nem szabad engedni a „fasiszta kampánynak”. Majd kifejtette, hogy egyes „szélsőjobboldali” személyek most azt próbálják elérni, hogy őt kirúgják a munkahelyéről – végül kilátásba helyezte, hogy felfüggeszti a fiókját, amit azóta meg is tett.

(Újabb megjegyzés: a kedves olvasók szerint mi lenne a fősodratú sajtó reakciója, ha egy konzervatív professzor nyilatkozna meg hasonló hangnemben, csak éppen baloldaliakkal szemben, és mégis hány személy próbálná elérni, hogy kirúgják a munkahelyéről?)

Ezra Levant kanadai ügyvéd is megszólalt az ügyben, szintén a Twitteren. Szerinte Macfarlane, aki a Waterloo Egyetem oktatója, láthatóan erőszakot hirdet politikai ellenfelei ellen. Feltette a jogos kérdést: vajon egy fiatal nő, aki részt vesz az óráin, merne-e szembeszegülni vele, ha tudja, milyen düh uralkodik a férfiban?

Amúgy nem ez volt az első alkalom, amikor Macfarlane politikai okokból finoman szólva is kifogásolható módon nyilatkozott meg. A legfrissebb eset előtt Mitch McConnellt, a republikánusok szenátusi frakcióvezetőjét „egy darab szar”-nak nevezte, majd azzal nyomatékosította mondandóját, hogy „igen, mindezt egyetemi oktatóként mondja”.

Ami biztos, hogy Donald Trump egy hölgyet fog javasolni a Legfelsőbb Bíróságba.

 

A cikk forrása a thepostmillennial.com vonatkozó írása volt.

Kiemelt képünk illusztráció, forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre