Magyar hős a kongói végeken: Hardi Richárd, aki a legszegényebbeken segít

Misszionárius, szemész szakorvos, kitartó és önzetlen: Hardi Richárd doktor Kongóban egyedülálló szakmai munkával és példás áldozatvállalással segít a legszegényebbeken. Missziós munkáját a Hungary Helps programon keresztül Magyarország Kormánya is támogatja.

„Lépésről lépésre láttam a jó Isten kezét, ahogy segített” – emlékszik vissza a kezdetekre Dr. Hardi Richárd. A magyar missziós orvos a Hungary Helps program hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban elmondja, az álom, hogy egy teljes kórház épülhessen fel kongói állomáshelyén, később fogalmazódott meg. 

A Szent Rafael Szemészeti Központban most műtő épül, ami hiánypótló: a hatalmas országban a magyar orvos által vezetett klinika az egyetlen, amely bizonyos eljárásokat biztonságosan el tud végezni és ezzel emberek életét megmenteni. 

A beruházás és a szükséges műszerfejlesztés a Hungary Helps program támogatásával valósul meg. Az alapkőletételt az orvos közösen végezte Azbej Tristan államtitkárral és Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselővel.

„Fantasztikusan nagy előrelépés lesz” – fogalmaz a kisfilmben Hardi doktor, aki beszél a helyi adottságok által állított kihívásokról is: „itt nincs áram, nincs víz, ezekkel a körülményekkel is meg kell küzdeni nap mint nap”. Éppen ezért a fejlesztési koncepciókat is hosszú távú tervekre lehet csak alapozni, éves, vagy akár ötéves távlatokban kell gondolkozni. 

A filmből kiderül: a magyar orvos által vezetett központban naponta akár 20-30 beavatkozást is elvégeznek, amivel évente több ezer embernek nyújtanak segítséget, orvosi ellátást a legszegényebb területeken. 

Korábban beszámoltunk róla: a kormány a Hungary Helps Program keretében támogatja a dr. Hardi Richárd misszionárius-szemorvos által a Kongói Demokratikus Köztársaság déli részén fekvő Mbuji Mayi-ban működtetett szemészeti központot. A magyar alapítású intézmény évente 25 ezer betegnek nyújt ellátást, egyedüli ilyen szaklétesítményként egy 8 millió fős tartományban. 

A támogatási szerződést a magyar állam nevében Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár írta alá Kongóban. 

A kisfilm itt megtekinthető: 

 

A témában olvasásra ajánljuk:

Kormányzati adományt kapott dr. Hardi Richárd misszionárius-szemorvos a kongói munkájához

Azbej Tristan: Az afrikai út komoly segítséget jelent Kongónak és Kenyának

Iratkozzon fel hírlevelünkre!