Legkevesebb húsz hivatásos katonát öltek meg Nigériában a terroristák

A Boko Haram „leányvállalataként” is ismert Iszlám Állam Nyugat Afrikai Tartománya (ISWAP) két nagyszabású támadást hajtott végre a nigériai honvédség ellen. Az augusztusban és szeptemberben elkövetett támadások tűzharcaiban 20 katona vesztette életét.

Az ISWAP augusztus 2-án támadást indított a Bornó állambeli Garin Giwa nevű település ellen. Az akciót akkorra időzítették, amikor katonai járőrök haladtak át a falun. A jelentések 10 halottról számoltak be. 

A terroristáknak több felfegyverzett harckocsit is zsákmányoltak, ez az ISWAP terrorszervezet további erősödését jelenti – írja a Persecution.

Szeptember elsején a Magumeri-i katonai támaszpontot támadták meg, ez alkalommal is legalább 10 katona vesztette életét. A terroristák nehézfegyverzettel felszerelt harckocsikon érkeztek.

A támadások épp azután történtek, miután a nigériai kormány kijelentette: a Boko Haramot tulajdonképpen legyőzték, de legalábbis jelentősen korlátozták lehetőségeiket.

Nigériában többfelé vannak jelen helyi rendfenntartó milíciák, eltérő mértékben felfegyverzett, helyi önkéntesekből álló védelmi csoportok, ezek azonban általában csupán kis ellenállást jelentenek a terroristák ellen. Azzal, hogy az ISWAP emberei katonákat, sőt támaszpontokat céloznak, azt bizonyítják, hogy a térségben még számolni kell velük.

A terrorcsoport számos alkalommal kifejezetten keresztény célpontokat és közösségeket vesz célkeresztjébe.

Kapcsolódó írásaink:

Abszurd verdikt a nigériai vallásközi konferencián

Szaporodnak a keresztények elleni támadások Nigériában

Kiemelt képünk forrása az Anadolu Agency.

Iratkozzon fel hírlevelünkre