Szaporodnak a keresztények elleni támadások Nigériában

A Nyugat-Afrikai országban élő fuláni etnikumból verbuválódott csoportok egyre gyakrabban követnek el támadásokat a keresztények lakta területen. Ebben a hónapban Kaduna államban több mint három tucat kereszténnyel végeztek a gyakran külföldről érkező fegyveresek.

A CBN News számolt be róla a hónap elején, hogy iszlamista szélsőségesek legkevesebb harminchárom emberrel végeztek, amikor öt napon keresztül támadták a nigériai Kaduna államban élő keresztény közösségeket.

A Linga.org infromációja szerint augusztus 16-án szélsőséges iszlamisták támadták meg a kachiai Bugai falut.

A fuláni pásztorok reggel nyolckor indították a támadást. Sok ember halt meg, még többen megsebesültek. A fegyveresek felgyújtották a keresztények ingatlanjait – számolt be az esterről Maman Danbaba helyi lakos.

Augusztus 17-én Kachia tartományban fuláni militánsok öltek meg négy, autóban utazó keresztényt, majd elrabolták a sofőrjüket. A halottak között három férfi és egy idős nő volt – tudatta a Morning Star News.

A nigériai központi vezetés tehetetlennek bizonyul, mivel az afrikai ország hadserege képtelen ellenőrzése alatt tartani a határokat. A fegyveres csoportok szabadon járnak át a szomszédos Nigerből, Maliból és Csádból.

Mindemellett a 2002-ben alakult, szélsőséges iszlamista nézeteket valló Boko Haram egyre nagyobb területeket ural Nigéria északkeleti részén.

Bár a több milliós fuláni népcsoport többsége nem szimpatizál a politikai iszlám irányzatokkal, mégis egyre nagyobb erőket tudnak mozgósítani az iszlamista szervezetek. Nigéria tizenkét északi tartományában gyakorlatilag a saría (vagyis az iszlám törvények) szerint élnek az emberek.

2015-ben a fuláni származású Mohammad Bukharit választották meg Nigéria elnökévé. Ígéretei ellenére az afrikai ország vezetője nem sokat tett az etnikai és vallási alapú konfliktusok megoldásárért.

Kiemelt képünk forrása a Copts Today.

A nigériai keresztényekről bővebben itt olvashatnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre