Vietnám szisztematikusan kiárusítja keresztény földjeit

A kormány apránként eladogatja a szerzetesek alól a földjeiket, kolostoraikat. Hogy kinek? Elsősorban az országban a legnagyobb bevételt termelő turisztikai vállalatnak, de azután bárkinek, aki kommunista.

A vietnámi kormány hónapokkal ezelőtt meghirdetett földfoglaló kampány keretében – kicsit hasonlóan, mint anno az amerikai telepesek idejében, de azért némileg szabályozott környezetben – módszeresen „megszabadítja” az országot a kereszténység írmagjától is. Az évtizedek óta szerzetesek, vagy az egyház tulajdonában álló birtokok, épületek telkeit szabad földdé nyilvánították, így bárki jogot formálhat azokra.

Thừa Thiên Huế tartományban, a Kereszt-dombon fekvő monostor földjének egy részét már elfoglalták. Augusztus 7-én csoportnyi tüntető jelent meg, pusztán azzal a szándékkal, hogy megfenyegessék a szerzetes testvéreket, számolt be róla a persecution.org.

Ezek a csoportok, akik között szép számmal előfordulnak helyi kormányhivatalnokok, megbízottak és rendőrök is, előszeretettel nyúlnak az erőszak és megfélemlítés eszközeihez, miközben általában kommunista lózungokat skandálnak, a szerzeteseket, a kereszténységet pedig úgy űzik el, hogy gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítik az életüket, elveszik az életterüket.

Augusztus 20-án, míg itthon keresztény örökségünket ünnepeltük, a Kereszt-domb területére 50 ember hatolt be, majd cövekekkel és szögesdróttal jókora földet sajátítottak ki maguknak a monostor területéből – azzal pedig, hogy mindeközben a szigorú járványügyi korlátozásokat nem tartották be, természetesen nem foglalkozott senki.

A kormány évek óta folytat az ország legnagyobb turisztikai vállalatával közös gyakorlatot, melynek keretében a kommunista vezetés minden egyes évben újabb és újabb, keresztények tulajdonában lévő földet nyújt át némi ellenjuttatásért a turisztikai cégnek. 

Ezen lépésekkel a 70 ezres helyi katolikus közösség hamar papok nélkül marad, főleg úgy, hogy az agresszív földfoglalók túlkapásai felett a rendőrség rendszeresen szemet huny. A szerzetesek nemzetközi szervezetekhez fordultak segítségért, hiszen alapvető emberi jogaik, a szabad vallásgyakorlás sérül az életterük önkényes megszüntetésével, vagyonuk elkobzásával.

Bencés kolostort támadtak meg a földfoglaló kampány keretében Vietnámban

Kiemelt képünk forrása az UCA News.

Iratkozzon fel hírlevelünkre