Bencés kolostort támadtak meg a földfoglaló kampány keretében Vietnámban

A bencések alól a kormány eladta földjüket, így az szabad prédává vált.

Vietnám Thua Thien Hue provinciájában az elmúlt öt napban kétszer is megtámadták a Thien An (Békesség a mennyből) bencés kolostort.

Nicholas Le Van Thuong testvér az UCA Newsnak elmondta: július 13-án öt, késekkel és macsétákkal felfegyverkezett férfi érkezett a kolostorba, összetörték a padokat, táblákat, elektromos berendezéseket és egyéb használati tárgyakat.

A szerzeteseket megfenyegették, hogy bárkit megölnek, aki az útjukba áll, majd a kertet is feldúlták. Szétszabdalták a kis narancsföldjük fölé kifeszített fóliasátrat is.

Három nappal később a támadók, Nguyen Viet Ton, ex-Thuy Bang milicista vezetésével visszatértek és kivágták a szerzetesek földjén lévő fenyőket, majd bambuszrudakkal kijelölték az új telekhatárokat.

Ton saját részére egy 2000 négyzetméteres részt tulajdonított el, rendszeresen fogadja és vezeti körbe a telken az érdeklődő vásárlókat.

A bencések földjét a kormány még 2002-ben elvette a szerzetesrendtől, függetlenül attól, hogy egy relatíve nagy kolostor van rajta. Azóta szabadon árulják a földet magánszemélyeknek, éttermeknek, állattenyésztőknek.

„Egy vesztes háborút vívunk olyanok ellen, akiket még a hatóságok is támogatnak abban, hogy elvegyék a földünket” – fogalmazott Nicholas testvér.

A szerzetesek a rendőrség segítségét kérték, bár a bencések tudják: a hatóságnál az elkövetők ellen tett feljelentésüket nagy eséllyel figyelmen kívül hagyják.

 

Kiemelt képünkön a Thien An. Forrása a vietnamcatholictours.com.

Iratkozzon fel hírlevelünkre