Ungváry Zsolt: Amikor a Názáreti tüntet

A tüntetők között magas, szakállas alak közeledett. Arca ismerősnek tűnt, ami nem csoda, mert ezer és ezer ábrázolás készült róla. Aki egyszer látta, aligha felejti el. Kíváncsian figyelte a jelszavakat skandálókat, elolvasta a molinókra és táblákra írt üzeneteket, hümmögött, a fejét csóválta. Hirtelen mintha egy tanítványát pillantaná meg – odalép hozzá, kezét a vállára teszi:

– Látom, testvérem, neked is fontos a közélet. Szép, nemes, derék dolog. Miközben nem feledhetjük, hogy mindez itt körülöttünk pusztán egy véges földi zarándokút, azért keményen ki kell állnunk azért, amiben hiszünk. Mert aki megvall engem az emberek előtt, azt én is megvallom Atyám előtt. Nos, miről is szól ez a mostani vallomásod, gyermekem? Támadások érik a Krisztusban hívőket? Helytartók és királyok elé viszik, meggyilkolják őket? Ez ellen tüntetsz itt, ugye?
– Nem éppen! – vágta oda büszkén a tanítvány. – Egy újságot akarnak megszüntetni. Pontosabban egy internetes portált, ha mond neked ez valamit.
– Barátom – szólt kedvesen az idegen –, Atyám alkotta az eget és a földet, bennem az Ige testté lett, hatalmam van a bűnök megbocsátására. Engem vizsgáztatsz az internettel? Inkább azt mondd meg, fontos-e ennek az újságnak a Tízparancsolat.
– Itt most a sajtószabadság parancsolatáról van szó.
– Az is nagyon fontos. De nem emlékszem, hogy erről rendelkezett-e az Úr. Hacsak nem arra gondolsz, hogy „Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy!” Ennek a pontnak megfelelt a szerkesztőség? Vagy: „Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj”. Nem szolgált ez az orgánum soha más urakat és érdekeket, ugye? „Az Úr napját szenteld meg!” Keményen kiálltak a munkatársak a vasárnapi boltzár mellett? „Atyádat és anyádat tiszteld!”; felháborodva hurcolták-e meg az a pártot, amely az idősek szavazati jogának megvonásáért küzdött?
– Ez huszonegyedik századi politika, ez nem vallási kérdés – hangzott a tiltakozás.
– A választás mindig igen vagy nem. A langyosat kiköpi az Úr. Két út közül választhatsz: a szemkilövető, erkölcstelen, az értékeinkből gúnyt űző, az ellenségeinket támogató ateisták csoportja – és a mostani kormány közül. Nem, ne hivatkozz általános morális elvekre, mindannyian tudjuk, hogy aki ezért az újságért tüntet, az a kormány ellen tüntet, vagyis az ateisták mellett tüntet. Mert valakinek kormányoznia kell, különben anarchia lesz. Akikért te tüntetsz, azok azt mondták, amikor a furcsa szövetségi politikájukat firtatták:

„Akár az ördöggel is összefognak Orbán ellen”.

Milyen érv ez? Hiszen az ördög maga a gonoszság, a legrosszabb megoldás. Ha azzal összefogunk, akkor a legrosszabbat választjuk. Vagy az ördög jobb Orbánnál? Ez logikai képtelenség, az ördög senkinél sem lehet jobb. Esetleg Orbán maga az ördög? Vagyis, ha összefogunk az ördöggel, akkor Orbánnal fogunk össze Orbán ellen? Vagy Orbán jobb, mint az ördög, de akkor miért fogunk össze egy nálánál rosszabbal?
– Ugyan már! – dühödött meg a tüntető. – Ezeket a szavakat egy újságíró adta a szádba, ő találta ki az egészet, ezt nem Jézus mondja.
– Persze – feleltem hirtelen –, de nem én voltam az, aki először idecitálta a Názáretit. Én is töprengek, mit tenne Jézus. Te is töprengsz; két keresztény ember. Próbáljuk megérteni, mit várna el Krisztus. Erről szól az egész életünk. A végén kiderül, jól gondoltuk-e.

Ungváry Zsolt

A szerző korábbi írásai itt olvashatók.

Kiemelt képünk illusztráció, az Index-ügy miatt szervezett tüntetésen a készült a budai Várban 2020. július 24-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre