Azbej Tristan: Bajban ismerszik meg a jó barát, és a magyarok jó barátai a libanoni népnek

A szerdai kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára döntés született arról, hogy a magyar kormány a kedd esti, katasztrofális következményekkel járó bejrúti robbanással összefüggésben egymillió eurós támogatást nyújt az országban működő katolikus maronita közösségnek. A Hungary Helps már a robbanások után közvetlenül felvette a kapcsolatot libanoni humanitárius partnerekkel.

Háborús körülményeket idéz az a pusztítás, amely a kedden este bekövetkezett bejrúti robbanások után maradt a libanoni fővárosban. A halálos áldozatok száma száz fölött van, ezrek váltak földönfutóvá, az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll, a gazdasági helyzet katasztrofálissá vált az országban.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára kedden reggel az M1 csatornán bejelentette, hogy életmentő segítségre van szüksége Libanonnak, ezt számszerűsítette aztán a szerdai kormánydöntés, mely egymillió eurós támogatásról szól.

Mint Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerda délután bejelentette, az Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére született kormánydöntés értelmében az összeget az Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyház kapja. A forrást azonnal átcsoportosítják, és a Hungary Helps Program keretében folyósítják.

A Hungary Helps azonnal felvette a kapcsolatot libanoni humanitárius partnerekkel

Magyarország a Hungary Helps programon keresztül humanitárius segítségnyújtással támogatja a szerdai bejrúti robbanás után az emberi életek megmentését, a kármentést és az újjáépítést – jelentette be a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. Azbej Tristan együttérzését is kifejezve azt mondta: „Mély megrendüléssel, ugyanakkor cselekvő szolidaritással állunk ki a libanoni nép mellett ezekben a vészterhes órákban, napokban”.

Megerősítette: a magyar támogatás kedvezményezettje a Hungary Helps korábbi partnere, a libanoni maronita egyház karitatív missziója. Az adományt még csütörtökön eljuttatják hozzájuk – tette hozzá. A politikus felidézte, hogy

a katasztrófát követően a Hungary Helps munkatársai azonnal felvették a kapcsolatot libanoni humanitárius partnereikkel,

hogy teljes körű tájékoztatást kapjanak a veszteségekről, károkról és felmérjék a magyar segítségnyújtás lehetőségeit. Azbej Tristan megrendítőnek nevezte, hogy legkevesebb száz ember életét vesztette és több mint 4000-en megsérültek a keddi kettős robbanásban, majd hozzátette: ennyi sérültet képtelen ellátni a helyi egészségügyi rendszer.

Az anyagi kár felbecsülhetetlen, szinte egy egész városrész vált lakhatatlanná, a legfrissebb adatok szerint pedig legalább 300 ezer ember lett földönfutóvá – sorolta az államtitkár, arra is kitérve, hogy egy ortodox kórház gyakorlatilag megsemmisült a robbanás közelében. Mindezt tetézi, hogy jelenleg Libanonban gazdasági, pénzügyi és politikai válság zajlik, amit a koronavírus-járvány tovább súlyosbít, továbbá a bejrúti kikötőben a robbanás miatt nagy mennyiségű élelmiszer és gyógyszerkészlet semmisült meg.

„Bajban ismerszik meg a jó barát, és a magyarok jó barátai a libanoni népnek” – hangoztatta az államtitkár.

Hangsúlyozta: a Hungary Helps program alapvetése, hogy az adományt, a segítségnyújtást helybe kell vinni, azt gyorsan és úgy kell adni, ahogy arra szükség van. Azbej Tristán rámutatott arra is, hogy Libanonban 1,5 millió szír és iraki menekült tartózkodik, az országnak jelentős a migrációs megtartóereje, ugyanakkor könnyen migrációs kiindulási ponttá is válhat. A támogatás a magyar emberek érdekét is szolgálja, megelőzve egy onnan kiinduló esetleges migrációs hullám kialakulását – mondta.

Emlékeztetett arra is, hogy Libanon ad otthont a Közel-Kelet talán utolsó jelentős lélekszámú keresztény közösségének.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke részvétlevelet küldött a Kereszténydemokrata Internacionáléban (CDI) a Fidesszel közösen részt vevő libanoni keresztény pártnak, miután – mint arról a Vasárnap is beszámolt – a Kataeb főtitkára, Nazar Najarian is életét vesztette a keddi robbanásban.

Kiemelt képünk forrása: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Azbej Tristan: Életmentő segítségre van szüksége Libanonnak

Így került a katasztrófát okozó rakomány a bejrúti kikötőbe

Bejrút – megsérült a magyar követség épülete, de magyar érintettről nem tud a KKM

Katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították Bejrútot

Iratkozzon fel hírlevelünkre