Azbej Tristan: Életmentő segítségre van szüksége Libanonnak

Rövid távon életmentő segítségre van szüksége Libanonnak a bejrúti robbanás után - mondta a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Azbej Tristan telefonon bejelentkezve közölte, miután egyeztetett Libanon magyarországi nagykövetével és karitatív szervezetekkel, úgy látja, hogy elsősorban katasztrófavédelmi és orvosi segítségre van szüksége Libanonnak.

Hozzátette, több mint 4000-en sérültek meg a keddi kettős robbanásban, és ennyi sérültet képtelen ellátni a helyi egészségügyi rendszer.

Információnk szerint a tegnapi bejrúti robbanásban életét vesztette a falangista keresztény párt a Kataeb főtitkára. Nazar Najrajan régi harcosa volt a libanoni pártnak. A polgárháborút követően sokáig külföldön tartózkodott. Az örmény származású keresztény politikust 2018 júniusában választották meg a Kataeb élére.

Katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították Bejrútot

Tudni kell azt is, hogy Libanonban jelenleg államcsőd van, és a bejrúti kikötőben a robbanás miatt nagy mennyiségű élelmiszer és gyógyszerkészlet semmisült meg, amelyeket középtávon pótolni kell – mondta.

Hosszú távon pedig újjáépítési segítségre lesz szüksége az államnak, hiszen például egy kórház is megsemmisült a robbanásban – mondta az MTI beszámolója szerint Azbej Tristan.

Az arabic.rt.com azt írja: Jassem Ajaqa közgazdász professzor szerint a kikötő 80 százaléka megsemmisült, és az elsődleges felmérések azt mutatják, hogy az anyagi kár meghaladja a 100 millió dollárt, azaz az 1000 milliárd libanoni lírát. Egyes számítások 5 milliárd dollárról írnak.

Kiemelt képünkön a pusztítás nyomai a bejrúti kikötőben történt előző napi hatalmas robbanást követően 2020. augusztus 5-én. A detonáció következtében legkevesebb száz ember életét vesztette, több mint négyezren megsebesültek. MTI/AP/Haszan Ammar