Katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították Bejrútot

Két robbanás követte egymást a libanoni főváros kikötőjében, a közösségi oldalakat hamar elárasztották a helyszínen készült videók. Bejrútot szerda reggelre katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították.

Kedden délután Bejrút kikötőjében felrobbant egy robbanóanyagraktár. A közösségi médiában a szemtanúk két egymást követő robbanásról számoltak be, melynek során több épület is megsérült. A hírügynökségek első jelentéseiből az is kiderült, hogy a város felett vastag füstfelhő keletkezett.

Az MTI kedden este azt írta, a robbanás hallható volt a város több kerületében is, sok háznak az ablakai is betörtek. 

Katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították Bejrútot

A keddi, rendkívül erőteljes robbanásokkal kapcsolatban éjfélkor már 78 halálos áldozatról tájékoztatott Libanon egészségügyi minisztere és csaknem négyezer sérültről.   

A késő estére összehívott rendkívüli ülésén a Legfőbb Védelmi Tanács nyilvánította katasztrófa sújtotta várossá Bejrútot, és a testület azt javasolta a kormánynak, hogy szerdán hirdessen ki rendkívüli állapotot két hétre.

Az egészségügyi miniszter közlése szerint sokan eltűntek, keresésüket a romba dőlt épületekben és a törmelék alatt nagyon nehezíti, hogy nincs áram. Leállt a telefon-összeköttetés és az internetszolgáltatás is. A robbanások miatt ehetetlenné vált a kikötő magtáraiban tárolt gabona. A gazdasági miniszter közölte, hogy Libanon majd importra szorul, de egyelőre elég búzája van.

A robbanások okát még mindig nem tudni. Az első hírek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az elsőt, a második rendkívüli erősségét pedig az, hogy nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonna ammóniumnitrát robbant fel, amelyet már hat éve tároltak egy kikötői raktárban.

Donald Trump amerikai elnök kedd este úgy nyilatkozott, hogy tábornokai szerint valószínűleg robbanószerkezet okozhatta a robbanásokat. Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter viszont arról beszélt, hogy „baleset volt, amelyet tűz okozott”, és óvatosságra intett a különböző feltételezések kapcsán. „Nem látok okot arra, hogy ne higgyünk a bejrúti jelentéseknek” – mondta az izraeli külügyminiszter.

A jordániai földtani intézet szerint egyébként a robbanás egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg a Richter skálán.

A detonációt még a 200 kilométerre fekvő Cipruson is érzékelték. 

Szakértő: valószínűleg tűz okozta az ammónium-nitrát berobbanását

Nagy valószínűséggel egy kisebb tűz okozta a bejrúti kikötőben tárolt nagymennyiségű ammónium-nitrát berobbanását kedd este – mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hangsúlyozta: „finoman szólva” is szabálytalan 2700 tonna ammónium-nitrát tárolása egy városban.

A pusztítás földrengésszerű volt, Bejrút nyugati része romokban áll, a sebesültek száma már négyezer körül van – tette hozzá.

Libanonban különböző érdekek, szervezetek, vallási közösségek vannak, amelyek között nagy az ellentét – mondta Kis-Benedek József, megjegyezve, nem lenne meglepve, ha a Hezbollah nevű terrorszervezet is érintett lenne.

A Hezbollahnál ugyanis gyakorlat, hogy városok közelében tárol robbanóanyagot – közölte.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója arról beszélt, hogy a közel-keleti terrorszervezetek előszeretettel használják robbanószerkezetekhez az ammónium-nitrátot.

 

Kiemelt képünk forrása: Breaking911/Twitter

Iratkozzon fel hírlevelünkre