Így került a katasztrófát okozó rakomány a bejrúti kikötőbe

A mostani információk szerint a kétszáz kilométerrel távolabbi Cipruson is érezhető bejrúti robbanás okozója egy hangárban tárolt, összesen 2750 tonna ammónium-nitrátot tartalmazó szállítmány volt. De mit keresett ez az igen robbanásveszélyes rakomány egy főváros kikötőjében – pláne hat éven át?

Az ammónium-nitráttal teli rakomány még 2013 szeptemberében érkezett Libanonba egy moldovai felségjelzésű hajó fedélzetén. A Rhosus nevet viselő teherhajó Grúziából tartott Mozambikba, amikor is technikai okok miatt a bejrúti partoknál kénytelen volt az útját megszakítani.

A libanoni hatóságok az átvizsgálás során jelentős hiányosságokat fedeztek fel, melyek alapján úgy döntöttek, nem engedik tovább a veszélyes anyagot szállító hajót.

A libanoni fél állítása szerint hiába próbáltak kapcsolatot teremteni az orosz tulajdonossal, nem sikerült őt elérniük. Hosszú huzavona után végül a legénység elhagyhatta a fedélzetet, a libanoni vámhivatal pedig lefoglalta a rakományt.

Katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították Bejrútot

2014 nyarán a robbanásveszélyes anyagot a kikötő 12es számú hangárában helyezték el. Ezután az akkori vámhivatal igazgatója sürgős levélben kért segítséget az ammónium-nitrát elszállításához.

A tisztviselő a híradások szerint ezután még további öt levelet írt, melyekben három megoldási javaslatot is felvázolt: a robbanásveszélyes anyagot adják át a libanoni hadseregnek; adják el egy robbantásra szakosodott magáncégnek; vagy pedig exportálják.

Bejrút – megsérült a magyar követség épülete, de magyar érintettről nem tud a KKM

Egy 2016-os levél tanúsága szerint a vámhivatal két év levelezés után sem kapott semmilyen választ. A 2017-ben kinevezett új vámhivatalvezető szintén az eljáró bírót sürgette, hogy mihamarabb intézkedjen a veszélyes anyag elszállításának engedélyezése ügyében. Ezúttal sem történt semmi.

A veszélyes anyag hat éven át vesztegelt a libanoni főváros kikötőjében – mígnem egyelőre ismeretlen okokból felrobbant, több mint száz ember halálát okozva.

Forrás: Rt.com, Al-Jazeera

Iratkozzon fel hírlevelünkre