Banán-sziget Budapest közepén

Budapest rég elfelejtett helyére, a Banán-szigetre ma már csak fényképek és a nagyszülők elbeszélései emlékeztetnek. Pedig a belváros szívében egykoron állt sziget a budapestiek kultikus helye volt, ahol fürdeni ugyan nem, de felfrissülni és banánt eszegetni, legfőképpen pedig randevúzni annál inkább lehetett.

A pesti köznyelv által Banán-szigetnek hívott terület nem más, mint az egykori Berlini (ma Nyugati) tér közepén elhelyezkedő, a villamosvágányok által körbeszabdalt járdasziget. Itt állt a Haas és Somogyi speciális üveg-vasszerkezetek gyára által készített egy emeletes, hatszögletű óra és reklámpavilon.

A Berlini (Nyugati) tér közepén található óra és reklámpavilon az 1900-as évek elején. (Forrás.www.egykor.hu)

Ez a pavilon Budapest világvárossá fejlődésének egyik jelképe volt, amely belülről megvilágított kétoldalú órával, hat reklámfelülettel és neonfény reklámokkal rendelkezett. Tervezői még arra is odafigyeltek, hogy a századfordulós városképbe illő formátumban készüljön el, ezért kovácsoltvas díszek kerületek fel rá. A legjobban reklámozott cég a Modiano Szivarkapapírgyár árucikkei voltak. Lásd: hüvely, szivarkapapír.

A kivilágított Banán-sziget 1935-ben. (Forrás: Fortepan/Heinzely Béla)

Az óraszerkezetet egy osztrák-svájci cég készítette – ez volt Budapest első elektromos árammal működő közterületi órája (ebben a minőségében még a Blaha Lujza tér „Nemzeti óráját” is megelőzte, amelyet rendszeresen fel kellett húzni). Mindig pontos órája miatt közismert és közkedvelt randevú helyszíne volt a fővárosiaknak.

A közkedvelt találkozóhely 1936-ban. (Forrás: Fortepan/Magyar Bálint)

A pavilon járdaszintjén egy árusító helyiség volt, ahol mindenféle édességet, cukorkát, törökmézet, halvát, kandírozott gyümölcsöket – és nagy ritkán banánt is lehetett kapni. Utóbbit szokás szerint kifüggesztették, hogy már messziről is jól látható legyen. A pesti köznyelv ezért adta a Banán-sziget becenevet az építménynek.

A Banán-sziget helye parkolóként. Ezért aztán érdemes volt lebontani. (Forrás: www.wikipedia.com)

A könnyűszerkezetes építmény, annak ellenére, hogy a hadak útjában állt (forgalmas csomópont közepén), csodával határos módon túlélte a második világháború pusztításait. Sőt, egészen az 1960-as évek közepéig épségben maradt, amikor is a Marx tér (ma Nyugati tér) átalakításának áldozatául esett. A helyén parkoló létesült. Visszaállítását lehetetlenné teszi az 1980-as években épült, a teret totálisan ketté osztó felüljáró förmedvény (Tarlós István főpolgármestersége alatt tervbe vették a lebontását, Baross téri ikertestvérével együtt).

A felújított Nyugati téri forgóóra, a Banán-sziget kései utóda. (Forrás: www.varosban.blog.hu)

Napjainkban a metrókijárat felett található modern „forgó óra” őrzi emlékét és funkcionál találkozóhelyként. Nemrég ezt az órát is felújították, és 250 ezer LED diódával helyettesítették a halogén villanykörtéket, így azon már nemcsak szövegek, de grafikai elemek is megjelenhetnek. Így a dátum, a pontos idő és az aktuális hőmérséklet mellett a névnapokról is kapunk tájékoztatást. Sovány vigasz.

Fecske Gábor László