Nem a gyertyák miatt kapott lángra Managua katedrálisának kápolnája

Nem a vallási buzgalom miatti túl sok gyertya okozta a tüzet pénteken Managua katedrálisának kápolnájában – ahogy azt Nicaragua alelnöke állította –, hanem valaki gyújtóbombát hajított az épületbe – állítja Managua érseke. A történtekre felfigyelt Ferenc pápa is, a Vatikán nicaraguai követe pedig „alapos” vizsgálatot kért hétfőn az ügyben az latin-amerikai ország kormányától.

Rosario Murillo alelnök szavai szerint „népünk mélységesen átszellemült, és sok gyertya égett a kápolnában lángra lobbantva egy függönyt”. Managua érseke, Leopoldo Brenes bíboros viszont megcáfolta a politikust. – Kápolnánkban nincs se függöny, se gyertya – mondta.

A rendőrség nem sokkal a pápai követ kérése után már elő is állt a maga vizsgálati eredményével. Eszerint mégsem gyújtóbomba okozta a tüzet, az véletlenül keletkezett. Valóban nem függönyök égtek, hanem szőnyegek gyulladtak meg, de gyertyától, amelytől lángra lobbant egy kézfertőtlenítőből kipárolgó alkoholos gáz.

– Ez a magyarázat közelít az alelnök változatához – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. Az egyház részéről egyelőre nem reagáltak az újabb magyarázatra. A kápolnában egyébként súlyos égési kárt szenvedett egy 1638-ban készült, nagyméretű feszület.

MTI

(Kiemelt képünk forrása a Flickr.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!