Elraboltak egy 17 éves lányt, majd elítélték az apját, amiért rosszul bánt vele

Önkényuralom, saría-bíróság, emberrablás Nigériában. Az ügyben az igazságosság nyomokban sem felfedezhető.

Még január 5-én, Kadunából rabolták el a 17 éves Sadiya Amost iszlám szélsőségesek azzal a céllal, hogy erőszakkal áttérítsék az iszlám hitre. Két nappal később a lány családjának házához ismeretlen férfiak érkeztek, akik kijelentették, az apjának, Amos Chindónak meg kell jelennie az anchaui saría-bíróság előtt. Indoklás nem volt.

A bíróságon egy önjelölt „ügyvéd” – feltehetően semmilyen jogi végzettséggel nem rendelkezett, de egyébként az iszlám bíráskodásban nem előfeltétel az ilyesmi – a saría-bíróval egyetértésben azzal vádolta meg Chindót, hogy nem engedte meg a lányának, hogy áttérjen az iszlámra. Az édesapa akkor már két napja nem látta a lányát, semmit sem tudott felőle, és a lánya „érdekeit” képviselő ügyvéd pedig mindenfajta kapcsolatteremtési szándékot elutasított.

A bíróságon még egy hamis születési anyakönyvi kivonat is előkerült, amellyel álláspontjukat kívánták igazolni. A bíróság ezután hét nappal eltolta a tárgyalást.

Yusuf Janfalan, az ikarai egyházmegye anglikán püspöke – aki személyes ismeretségben áll a családdal – közölte a saría bírósággal, hogy

Sadiya és az egész családja keresztények, nem ítélhet fölöttük az iszlám bíróság.

A bíró még azt sem engedélyezte, hogy a tárgyalásra érkező papok vagy a lány szülei is akár szót emelhessenek.

Sadiya, miután viszontagságok árán végül kiszabadult, a World Watch Monitornak elmesélte, hogy elrablása után egy szobába bezárva tartották egy hónapig, és rákényszerítették, hogy felvegye az iszlám vallást. Őrizték a celláját, így nem tudott megszökni egészen addig, amíg egyszer véletlenül nyitva nem hagyták az ajtaját, az őrök pedig elaludtak.

Az iszlamisták által elrabolt lányokat legtöbbször egy-két hét leforgása alatt megpróbálják kiházasítani. Gyakran még a házasság előtt megerőszakolják őket, hátha a szülők lemondanak róluk, az esetleges nem kívánt terhesség miatt.

Az ENSZ 2018-as jelentése szerint több mint 4000 nőt és fiatal lányt rabolt el a Boko Haram csak Észak-Kelet Nigériában.

További olvasásra ajánljuk:

Így gyűjtenek feleséget maguknak az iszlamisták Nigériában

Kiemelt képünk illusztráció, forrása a World Watch Monitor.

Iratkozzon fel hírlevelünkre