Az agy hullámainak szabályozásával fejlesztik az ADHD-s, az autista és a figyelemzavaros gyerekeket

Az egyik legmodernebb, az agy hullámainak szabályozásával történő terápiás módszerrel fejlesztik az ADHD-s, az autista és a figyelemzavaros gyerekeket a nyíregyházi Csodavárban.

A Neurofeedback terápia, más néven EEG-biofeedback terápia célja az agy működésének optimalizálása az agyhullámok monitorozásával és azok befolyásolásával. Bár mindez nagyon tudományosan hangzik, a gyerekek számára egyáltalán nem bonyolult, mert a fejlesztés játszva történik: miközben ők mesét vagy természetfilmet néznek, a tréner a gyerek fejbőrére helyezett apró tappancsok, érzékelők segítségével EEG adatokat rögzít és juttat vissza az idegrendszerbe.

Az agy, felismerve a visszaküldött saját jeleket, úgy módosít a működésén, hogy a gyerek agyhullámai az optimálishoz közelítsenek. A gyermek adottságait tekintve optimalizálódó idegrendszeri működés eredményeként

a tanulási, viselkedési nehézségek fokozatosan feloldódnak, megszűnnek, miközben a gyermek együttműködési, tanulási készségei változásnak, fejlődésnek indulnak.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület által vezetett HUSKROUA “Health4all!” című projekt keretében szervezett Neurofeedback képzést követően a szervezet 30 gyermek számára biztosít Neurofeedback terápián való részvételi lehetőséget a következő fél év során – a későbbiekben azonban minél több fejlesztésre szoruló gyermek ellátása a cél.

A szülőknek érdemes tudniuk, hogy

a neurotipikus, de tanulási nehézséggel küzdő gyermekek esetében szintén bámulatos eredményeket lehet elérni ezzel a modern terápiával.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre