Bezárás fenyegeti a libanoni katolikus iskolák nyolcvan százalékát

A gazdasági válság és az állam elhibázott oktatáspolitikája az összeomlás szélére sodorta a libanoni keresztény iskolahálózatot.

A kényszerű bezárás felé sodródnak a libanoni szerzetesek által működtetett oktatási intézmények. Az iskolák fenntartói nyílt levélben fordultak a bejrúti kormányhoz és Michel Aoun köztársasági elnökhöz, hogy mihamarabb megoldást találjanak a közel egymillió diák tanítására – közölte a Linga.org.

Napról napra egyre homályosabb a libanoni oktatási rendszer finanszírozása, miközben a tavaly kirobbant gazdasági válság mélyen kihat a családok mindennapjaira.  A koronavírus-járvány az utolsó csepp volt a pohárban, a libanoni családok többsége hónapok óta nem tudja fizetni a tandíjat, az állami támogatás pedig nem érkezett meg az iskoláknak.

Nem csak közel egymillió diák oktatása, hanem hatvanezer pedagógus állása is veszélybe került.

Ennek okán feszült viszony alakult ki az állam, az egyház és a szülők által létrehozott iskola bizottságok között.

A katolikus egyház az elmaradt állami támogatások miatt nem tud csökkentett tandíjat kérni a szülőktől, a kiesett bevételt jobb megoldás hiányában a megemelt tandíjjal próbálja kompenzálni. A szülők viszont azzal érvelnek, hogy a koronavírus miatt több hónapig nem jártak a gyermekeik iskolába, mégis be kellett fizetni a tandíjat, sőt már a következő tanév díját is elkérik.

Tarek Al-Majzoub libanoni oktatási miniszter közel két hónapja válságtanácskozást hívott össze, viszont ez idáig nem sikerült megoldást találni az iskolák finanszírozására.

Libanonban nem csak keresztény diákok, hanem muszlim családok is előszeretettel íratják be gyermekeiket a katolikus iskolákba, mivel azok színvonala messze felülmúlja az állami, illetve a muszlim oktatási intézményeket is.

 

Kiemelt képünk forrása a Linga.org.