ENSZ békefenntartót gyilkoltak a Közép-afrikai Köztársaságban

Az elkövetők feltehetően a 3R fegyveres csoporthoz tartoztak.

Július 13-án a ruandai ENSZ békefenntartókat fegyveresek támadták meg a Közép-afrikai Köztársaság észak-nyugati térségében. Az ENSZ hivatalos közleménye szerint „a támadást a Nana-Mambéré prefektúrában hajtották végre, feltehetően a Return, Reclamation and Rehabilitation (3R) fegyveresei”.

Az országban 2013 óta nem csillapodnak a véres zavargások: akkor űzték el muszlim Séléka lázadók Francois Bozizé elnököt, mely konfliktusban a főként keresztény milicisták gyors válaszakcióval feleltek. Az ezt követő erőszakhullám megközelítőleg 700 000 ember otthonának elpusztulásával és többszáz áldozattal járt. Félmillióan a környező országokban, Kamerunban, Kongóban és Csádban kerestek menedéket.

A térségbe egy évvel később, 2014-ben érkeztek meg az ENSZ békefenntartói, azonban

a lázongások csupán a 2019 februári békemegállapodás után kezdtek el alábbhagyni, melynek keretében a kormány 14 fegyveres csoporttal, köztük a 3R-el is tárgyalt.

A korábbi békemegállapodásokhoz hasonlóan, ez sem bizonyul hosszú életűnek, a béke szétesésének jelei egyre gyakrabban törnek felszínre.

Több, a közelmúltban történt támadást is a 3R lázadóihoz kötnek, miután vezetőjük bejelentette: eláll a 2019-es megállapodástól.

A legnagyobb feszültség a muszlim Séléka és az eredendően főleg keresztényekből toborzott anti-balaka harcosai közt tapasztalható.

Az International Christian Concern adatai szerint a fegyveres konfliktus következtében már 2017-ben 2,4 millió ember szorult humanitárius segítségnyújtásra.

 

Kiemelt képünkön közép-afrikai köztársasági felkelők. Forrása a Wikimedia.

Iratkozzon fel hírlevelünkre