Nincs titok a TikTok-on!

Több kiberbiztonsági szakember is óva intette már a felhasználókat a TikTok nevű applikáció használatól, mivel meg vannak róla győződve, hogy az appal több biztonsági probléma is van. Mi lehet a probléma az applikációval, és egyáltalán mi az a TikTok?

A TikTok egy olyan alkalmazás, amin bárki ráénekelhet kedvenc dalára, eltátoghatja kedvenc filmrészletét és YouTube-videóját, sőt, duettet is készíthet a barátaival. Minderre tizenöt másodpercük van a felhasználóknak. A felületen a videóról visszajelzés is küldhető, alájuk lehet kommentelni, illetve üzenetet is küldhetünk más felhasználóknak. A TikTok már a Facebook és az Instagram letöltéseit is megdöntötte, így a 10 és 25 év közötti korosztály legnépszerűbb közösségi média platformja lett, jelenleg is több mint egymilliárd felhasználója van. De miért lehet ilyen népszerű a fiatalok körében?

Forrás: www.gsmring.hu

A szakemberek szerint az ifjúsági kultúra jellemzője a kívülállás: a fiatalok olyan helyeket keresnek, ahová a felnőtt tekintet nem már nem ér el. A kábeltelevízió idején az MTV jelentette a kamaszoknak ezt a helyet, azt megelőzően a szamizdat ifjúsági lapok. Napjainkban pedig az a jellemző, hogy a fiatalok felkapnak egy applikációt, aztán arra beszivárog az idősebb generáció, ezért újabbat kell keresniük. Ez történt a Facebookkal is – a fiatalok idővel átálltak az Instagramra, most pedig a TikTok tölti be a 15 évvel ezelőtti Facebook szerepét, ahová egyre jobban beszűrődnek a hírek is.

Forrás: www.wmn.hu

Az utóbbi években elért hihetetlen szárnyalása mellett egyre jobban gyűlnek a viharfelhők a TikTok felett. Talán sokan nem tudnak róla, de a Zhang Yiming által alapított, pekingi székhelyű ByteDance-hez köthető az alkalmazás. Egyes kormányok úgy vélik, a kínai technológiai vállalatokat arra kényszeríti Peking, hogy a nemzetbiztonsági szervezetek számára egy hátsó kaput tegyenek készülékeikbe és szoftvereikbe. Első körben az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság figyelmeztette a felhasználókat, hogy 2019-ben a TikTok adatokat gyűjtött tőlük, ezért később a vállalat 5,7 millió dolláros bírságot fizetett ki. Nemrég az indiai kormány tette tiltólistára az applikációt, mivel informatikusaik szerint engedély nélkül továbbít személyes adatokat kínai szerverekre.

Legújabban pedig az Anonymus hackercsoport is óva intette a felhasználókat a TikTok használatól, mivel meg vannak róla győződve, hogy az appal több probléma is van.

Forrás: www.freepik.com

A szakemberek által felfedezett biztonsági rés lehetővé teszi, hogy az SMS-ben kapott linkre kattintás után át lehet állítani több dolgot is a megtámadott TikTok profilban. Privát tartalmakat nyilvánossá lehet tenni, de még a levelezésekbe is bele lehet nyúlni. Mindemellett rávilágítottak arra is, hogy

a TikTok akkor is rálát a vágólapra másolt adatainkra, ha éppen nem fut az alkalmazás és semmi szüksége nem lenne rá.

Elég aggályos ez abból kifolyólag, hogy manapság már rengeteg dolgot intéznek a felhasználók mobilról, érdemes csak a bankolásra gondolni. Mit tehetnek a szülők, hogy gyermekeik ne váljanak internetes bűncselekmény áldozatává?

Forrás: www.freepik.com

A mai kamaszok életének meghatározó része a virtuális világ. Az internet és az applikációk kizárása nem jelenti a veszélyforrások megszűnését, de érdemes szabályozni az internetfogyasztásukat:

  1. Érdemes arra figyelni, hogy ne használjanak a gyerekek egyszerre túl sokféle platformot.
  2. Érdemes kijelölni képernyőmentes időszakokat, tevékenységeket és helyeket a lakásban.
  3. Akár közösségi életet él a TikTokon, akár online tanulásra, házidolgozat-írásra használja a telefonját, laptopját, fontos, hogy megtanulja magától beosztani az idejét, és ne váljon parttalanná a médiahasználata.
  4. A legfontosabb pedig, hogy ne legyen a családban tabu, hogy mi történik a virtuális világban! Érdeklődni kell, hogy mit csinál a gyerek az interneten, akár szórakozik, akár tanul, vagy közösségi életet él a barátaival.

 

Fecske Gábor László

Iratkozzon fel hírlevelünkre