Kivégezték az Iszlám Állam négy terroristáját a Fülöp-szigeteken

Június 26-án a fülöp-szigeteki biztonsági erők lecsaptak a főváros Metro Manila körzetében. A tűzharcban négy terroristával végeztek, jelentette az International Christian Concern.

 

Az akció két héttel az új terrorellenes törvény hatályba lépése előtt történt. Az új szabályozás sok kérdést felvet, ugyanis – miután az elnök határozza meg, kit nyilvánítsanak terroristának – minden alkalommal felmerülhet a politikai tisztogatás gyanúja. Látva Rodrigo Duterte elnök múltját, a helyiek félelme nem alaptalan. A humanitárius és emberi jogi szervezetek továbbra is tiltakoznak az új törvény ellen.

Az Abu Szajaf mindig látványos akciókkal operált Manilában, hozzájuk köthető a tavalyi kettős templomrobbantás is. Az országban nem ez a legnagyobb terroristacsoport, létszámbeli hátrányaikat azonban brutalitással kompenzálják, a legtöbb Fülöp-szigeteken elkövetett emberrablás és merénylet mögött a szervezet tagjai állnak. 

A rendőrség azonosította a tűzharcban elhunyt terroristák személyét, a bázisuk átkutatását követően két fekete Iszlám Állam lobogó, gránátok, géppuskák és bombakészítéshez szükséges alapanyagok kerültek elő. A bizonyítékok alapján a rendőrség megjegyezte, a pandémia kicsit sem hátráltatta a terroristákat jövőbeni akcióik megtervezésében.

 

Kiemelt képünkön az Abu Szajaf katonái. Forrása a Maritime Executive.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre