Konstantinápolyi pátriárka: a Hagia Sophia mecsetté alakítása a megosztást erősíti

Megdöbbentőnek és elszomorítónak nevezte I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka, hogy Törökország tervbe vette a Hagia Sophiát mecsetté történő átalakítását, derül ki a Kathpress katolikus hírügynökség pénteki jelentéséből.

A Kathpress a Wall Street Journal című amerikai lapra hivatkozva azt írja, hogy a főpásztor szerint a konstantinápolyi egyház 17 évszázada túlél, és Isten akaratával örökre fennmarad a Boszporusz partján.

„Mit mondjak keresztény vezetőként és konstantinápolyi pátriárkaként? Ahelyett, hogy összekötne minket, megoszt bennünket egy 1500 éves örökség”

– fogalmazott az Hagia Sophiával kapcsolatban I. Bartolomaiosz.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az elmúlt hetekben többször szorgalmazta, hogy az épület váljon ismét muszlim imahellyé. A Hagia Sophia sorsáról július elején dönt az államtanács Törökországban.

A Hagia Sophia, törökül Ayasofya, a VI. században épült, Justinianus császár uralkodása idején, a bizánci építészet kicsúcsosodása és a világ legnagyobb keresztény temploma volt.

Konstantinápoly 1453-as bevételét követően az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át. A világi jelleget öltő Török Köztársaságban az épület 1934 óta múzeumként működik.

 

MTI

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!