Schiffer András: Inkább a Mi Hazánk, mint a Jobbik

Inkább legyen a parlamentben egy olyan erő, amely tőlem világnézetileg távol áll, és adott esetben, amit képvisel, számomra felháborító, de az igazi veszedelmet nem egyes nézetek jelentik, hanem az elvtelenség – nyilatkozta az elemi.hu-nak adott interjújában Schiffer András, aki szerint a felháborító nézetekkel lehet vitatkozni, a hitványsággal nem.

Az LMP egykori elnöke, aki talán egyedül az ügynökakták feltárásában ért egyet Toroczkai László pártjával, úgy véli, azt kell megnézni, hogy kik azok, akik ma a pártpolitikai porondon még aktívak azok közül, akik a ’90-es évek pártfinanszírozásában is aktívak voltak.

Schiffer András szerit abnormális, hogy választott, adóforintokból fizetett politikusok azt mondják, egyes csatornáknak nem nyilatkoznak. Ezért a volt politikus igyekszik mindenkinek nyilatkozni, mivel meggyőződése, hogy a demokratikus nyilvánosság nem véleménybuborékokról, hanem az ellentétes nézetek ütköztetéséről szól.

Hozzátette: inaktív politikai szereplőként már elveszítette az érdeklődését a napi pártpolitikai küzdelmek iránt. Schiffer szerint

a tavalyi EP-választással beállt a mezőny 2022-re. Van az Orbán-féle franchise, és az O1G-koalíció.

Korábban a Válasz.hu-nak adott interjúban Schiffer azt nyilatkozta, hogy nem lenne meglepve, ha a Mi Hazánk bejutna a parlamentbe.

A volt LMP-vezető 2009-10-ben a Jobbik térnyerését a magyar demokráciára nézve veszélyforrásként értékelte. Viszont tíz év elteltével Schiffer András szerint másfajta veszély van.

Az eredeti Jobbikot képviselő Mi Hazánk számos tekintetben tőlem rettenetesen távol áll világnézetileg: a cigánybűnözőzést veszedelmesnek tartom, abortuszügyben homlokegyeneset más gondolok, mint Dúró Dóra – nyilatkozta Schiffer András.

Hozzátette: mégis úgy látom, inkább legyen a parlamentben egy olyan erő, amely tőlem világnézetileg távol áll, és adott esetben amit képvisel, számomra felháborító, de az igazi veszedelmet nem egyes nézetek jelentik, hanem az a három évtizedes köpönyegforgató gyakorlat, amikor valakik egyik évben még a Varsói Szerződés, a következő évben a NATO előtt hajbókolnak, amikor valakik pár év leforgása alatt eljutnak az eurázsiai uniótól az euró bevezetéséig.

A közéletből kiábrándult politikus szerint az elvtelenségnél nincs veszedelmesebb a magyar demokráciára.

Nem az a veszélyes, aki alkalmasint számomra elfogadhatatlan nézeteket vall, hanem az, akinek nincsenek nézetei. Ugyanis akinek nincsenek nézetei és erről tanúbizonyságot is tett, az mindenre képes. A felháborító nézetekkel lehet vitatkozni, a hitványsággal nem – mondta Schiffer András.

A teljes interjút itt olvashatják el.

 

Kiemelt képünk forrása a Facebook, Schiffer András hivatalos oldala.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre