„Most egy kicsit megszakadt a mese…” – Mi lesz veled, csángóföldi magyar mise?

A Forrófalvi Kulturális Egyesület vezetőjét, a Moldvai Csángó Tanács tagját, Antal Vajda Jánost kérdeztük arról, hogy mi várható a magyar misékkel kapcsolatban Bákóban. Egyelőre annyit tudunk, hogy a magyar szent alkalmak szünetelnek.

– Az hír érkezett Csángóföldről, hogy a következő hónaptól nem tarthatnak magyar miséket Bákóban. Lehet-e tudni, hogy mi alapján hozta meg ezt a döntést a jászvásári (iasi) püspökség?

– Ezt megelőzően engedélyezték a magyar miséket, de azok  járvány miatt elmaradtak, most pedig nem tudjuk újraindítani, mert a püspökség szerint még nem lehet misét tartani. Más kérdés, hogy akkor román nyelvű miséket miért lehet? Vagyis az igazi akadály nem a járvány… Én úgy látom, hogy egyszerűen nem akarnak magyar misét. 

Nem tudom, hogy a püspökség döntéséről tud-e bármit is a pápa, hiszen messzire vagyunk Rómától – és azt sem tudom, mennyire érdekli őt a csángók problémája.

– Nem próbálnak meg fellebezni a döntés ellen?

– Meglátjuk, mi történik júliusban. Ha azt tapasztaljuk, hogy teljesen be akarják szüntetni a magyar miséket, akkor új kérvényt nyújtunk be a csángó civil szervezetekkel a püspökséghez. Akkor nem hagyjuk annyiban! Amit csak tudtunk, megtettünk eddig is annak érdekében, hogy legyen magyar mise. Jól sikerült minden alkalom, nem volt semmi probléma.

Most egy kicsit megszakadt a mese…

De az az érzésem, hogy nem kell dramatizálni a dolgot, hiszen nincs arról szó, hogy betiltották volna a magyar misét.

– Hogyan fogadta a hírt a közösség?

– Akik látogatták a magyar miséket, azok természetesen nem örvendenek! Aki magyarnak érzi magát és őrzi a kultúránkat, annak ez mindenképpen szomorú hír. De sokan nem kutatják az igazságot, csak elfogadják, amit mondanak nekik… Az bizonyos, hogy a román kormány nem kedveli a helyzetünket, mert itt ki magyarnak, ki románnak vallja magát, és az ebből adódó feszültség nem vezet sok jóra. Mi mindig kisebbségben voltunk, de

nem veszünk el. Csak egyre kevesebben vagyunk, akik hiszünk a gyökereinkben.

Optimistán kell a jövőbe nézzünk, mert még mindig vagyunk néhányan, akik őrizzük a viseletet, a nyelvet, a hagyományokat. Ide születtünk. 

 

Nem lesz magyar nyelvű szentmise Bákóban

Kiemelt képünkön csángó asszonyok. A fotó illusztráció, forrás: Hon Tours Utazási Iroda Facebook oldala.