Újabb tanárverés történt egy iskolában

Horváth László miniszterelnöki megbízott közösségi oldalán beszélt a nemrégiben történt esetről. A politikus felidézte, néhány nappal ezelőtt egy hajdúhadházi iskolában egy vizsgázó diák rátámadt a tanárára, miután a pedagógus arra kérte, hogy vizsgázás közben ne használja mobiltelefonját. Az agresszívan fellépő diák többször megrúgta, majd egy székkel menekülésre kényszerítette a pedagógust.

A Magyar Nemzet információja szerint, a hajdúhadházi rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomozást indított a  15 éves fiatalkorú férfi ellen.

A magatartási problémái miatt magántanulói státusban levő fiú az írásbeli vizsga ideje alatt elővette a telefonját, folyamatosan nyomkodta, a vizsgát felügyelő pedagógus többszöri kérésére sem tette el. Amikor a tanár el akarta venni a mobilt, a diák kétszer megrúgta és székkel támadt re a pedagógusra aki kimenekült az osztályteremből.

A támadást végignézte a teremben tartózkodó diáknak az édesanyja is, aki nem avatkozott közbe. A bántalmazott tanár szerencsére nem szenvedett komolyabb sérüléseket, és magánindítványt terjesztett be.

A rendőrök az iskolában elfogták a 15 éves gyanúsítottat, és gondviselője, valamint egy kirendelt védő jelenlétében kezdték meg kihallgatását, a törvény értelmében pedig elrendelték pszichiátriai vizsgálatát is.

A tanár bántalmazója 2015 márciusában a hajdúsági kistérség egy másik iskolájában, Tégláson követett már el egy hasonló jellegű bűncselekményt. Akkor egy tanítónőt támadott meg, de felmentették, a jogsértés elkövetésekor ugyanis még nem töltötte be 14. életévét.

 A nemrégiben történt hajdúhadházi eset arra világít rá, hogy indokolt a szigorítás az iskolai erőszak felszámolására – mondta Horváth László miniszterelnöki megbízott szombaton a Facebook-oldalán megosztott videóban.

“Ez az elfogadhatatlan eset bizonyítja, hogy van olyan iskola, ahol szükség van az iskolaőrségre, illetve azt is, hogy indokoltak azok a jogszabályi szigorítások, amelyeket a kormány az Országgyűlés elé terjesztett, melyeknek célja az iskolai erőszak felszámolása” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, van olyan eset, ahol már nem pedagógiai eszközökre, hanem gyors, erős és hatékony közbelépésre van szükség; a mostani pedig nem az első, tanárok elleni erőszakos esete az elkövetőnek, de eddig az életkora miatt “megúszta” a felelősségre vonást.

Hozzátette: ez az eset is bizonyítja, szükség van a büntethetőségi korhatár leszállítására.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre