Tabutéma, pedig sokakat érint a férfimeddőség

Az Egyházi Kórházak Egyesülése által szervezett virtuális kerekasztal-beszélgetés résztvevői megállapították, hogy bár a nők és a férfiak körében egyaránt sokakat érint a meddőség, ha időben felfedezik a probléma forrását, akár orvosolható is a betegség - számolt be róla a kepmas.hu.

Magyarországon minden hetedik nemzőképes korban lévő pár valamilyen oknál fogva – lelki-, ivarsejtbeli, vagy valamilyen hormonális rendellenesség miatt – fogamzásképtelen. Fogantatás az ilyen esetekben közel fele-fele arányban a férfi vagy a nő rendellenességei miatt nem jöhet létre – a külső tényezők okozta problémák aránya elenyésző. 

Annak ellenére, hogy tavaly december óta az államilag finanszírozott meddőségi központok az ország teljes területét lefedik, illetve az érintettek kivizsgálási és kezelési költségeit legnagyobbrészt fedezi az állam, a párok sok esetben mégis későn fordulnak orvosi segítségért. Sokan nem gondolnak ugyanis arra, hogy egészségügyi akadálya lehet a gyermekvállalásnak.

A szakemberek abban is egyetértettek, hogy nagyon komoly az információhiány a betegséggel kapcsolatban; ha az érintettek tisztában lennének az okokkal és a megoldásokkal, nem gondolkodnának azon, hogy végigjárják-e a procedúrákat a gyermekáldás érdekében.

Szél Dávid pszichológus a beszélgetés során felhívta rá a figyelmet, hogy nagy érzékenységgel kell a témát megközelíteni, hiszen az érintettek számára traumát jelenthet a termékenység kérdésköre. Több felmérés is kimutatta, hogy a magyarok közül sokan még a párjukkal sem beszélnének az ezzel kapcsolatos gondokról, még többen az orvossal sem osztanák meg nehézségeiket, illetve elenyésző azok száma, akik a családban beszélnének róla. Ez fokozottan igaz a férfiak esetében, hiszen ők zárkózottabbak, ezért is felelősségünk a megfelelő segítségnyújtás – a kellő érzékenységgel. 

A teljes írás itt olvasható

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre