Az idei rekordév lesz a vasúti projektek terén

Schanda Tamás államtitkár szerint az elmúlt tíz év megmutatta, hogy Magyarország képes az elsőre lehetetlennek tűnő küldetéseket is teljesíteni, nemcsak kilábalt korábban a gazdasági válságból, hanem az Európai Unió élvonalába is került gazdasági mutatóival.   

2010-től a koronavírus-járvány begyűrűzéséig mintegy 850 ezerrel többen dolgoztak az országban. A kormány kiemelt figyelmet fordít a vasúti közlekedésre is.

Az elmúlt évtizedben több mint 1300 milliárd forintból valósultak meg vasúti projektek az országban, az idei pedig rekordév lesz, ugyanis minden korábbinál több forrás, csaknem 300 milliárd forint jut a kötöttpályás közlekedés korszerűsítésére – mondta.

Mindezek mellett 2020-ban forgalomba álltak az első emeletes motorvonatok, és a következő években negyven 600 ülőhelyes elővárosi villamos motorvonatot is beszerez a MÁV Start.

Említésre méltó még a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházás, amely közép- és hosszútávon is óriási szolgálatot tesz majd az országnak, erősíti a teljes magyar gazdaságot – közölte Schanda Tamás.

A kormány arra törekszik, hogy a közösségi közlekedést részesítse előnyben az egyéni megoldásokkal szemben, és olyan kínálatot hozzon létre, amely az egyéni megoldásokkal összehasonlítva is versenyképes legyen. Ezt segítik a különböző infrastrukturális és szolgáltatási fejlesztések is – tette hozzá az államtitkár.

(MTI)

Kiemelt képünkön  Schanda Tamás államtitkár beszédet mond a Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomásán. MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre