Több tucat embert mészároltak le az iszlamisták Kongóban

Legkevesebb 40 embert mészárolt le szerdára virradóra a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén két lázadó milícia - közölte egy kongói civil aktivista csoport szerdán.

Az ENSZ-szel is kapcsolatban álló Béke, Demokrácia és Emberi Jogok Központja (CEPADHO) nevű szervezet szerint a gyilkosságokat a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) lázadócsoport és a Madina at-Tauhíd va-l-Muvahhidín (MTM) néven ismert, az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető milícia követte el Ituri tartomány Samboko, Bandavilema és Walese-Vukutu településein.

A hírt a tartományból később hivatalosan is megerősítették. Az Irumi körzet hatóságai szerint 54-en haltak meg, és többen megsebesültek. Gili Gotabo helyi aktivista azt állítja, hogy a holttesteket egyelőre senki nem vitte el a helyszínről, sok ember pedig – újabb támadástól félve – elhagyta otthonát.

A CEPADHO közölte: a nagyrészt ugandai muszlimokból álló ADF múlt hét péntek óta több rajtaütést hajtott végre a térségben.

A szervezet úgy értesült, hogy a milícia október 30-a óta legalább 627 civilt ölt meg, közülük több mint 515-öt az északkelet-kongói Beni térségében.

Az afrikai ország forrongó északkeleti részében számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek – főleg a kobalt és az arany – kitermelésének az ellenőrzéséért.

A térségben egyes becslések szerint 160 fegyveres csoport mintegy 20 ezer harcosa tevékenykedik.

Tavaly márciusban magyar kormányzati és egyházi delegáció utazott Afrikába, hogy a Hungary Helps Program keretében felmérjék a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeit Kongóban és Kenyában.

A küldöttség tagjai Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár, Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő, a misszió kezdeményezője, valamint Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes voltak.

Az afrikai misszió tagjai a kongói fővárosban, Kinshasában  találkoztak Ettore Balestrero kongói pápai nunciussal, akinek Azbej Tristan és Hölvényi György bemutatta Magyarország humanitárius erőfeszítéseit a keresztény és más, nélkülözést szenvedő közösségek megsegítésére.

A delegáció meglátogatta az Othniel óvoda-iskola-árvaház komplexumot, amelynek új szárnyát a magyar kormány adományából építették fel még 2014-ben. France Mutombo, az Afrikáért Alapítvány alapító elnöke köszöntőjében elmondta:

„a Hungary Helps Program a reményt és a felemelkedést jelenti Kongónak”.

A világ több térségében is üldözik, fenyegetik, megölik a keresztényeket. A vallásuk miatt üldözött emberek közül minden negyedik keresztény. A tömeges migrációval a keresztényellenesség és az antiszemitizmus is egyre erősebb Európában. A magyar kormány álláspontja, hogy meg kell védeni Európa keresztény kultúráját, máskülönben vége lesz Európának, az európai nemzetnek és létformának.

A kongói keresztényekkel kapcsolatos híreket itt olvashatják el.

MTI nyomán

A témával kapcsolatban ajánljuk: 

Macsétákkal mészároltak le keresztényeket Kongóban

Fegyveres lázadók tucatnyi embert lemészároltak a Kongói Demokratikus Köztársaságban

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre