Sneider Tamás kilép a Jobbik-frakcióból – és „visz magával” még két embert

Lemond parlamenti alelnöki tisztségéről és kilép a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából Sneider Tamás. A politikus ezt szerda délután jelentette be közösségi médiaoldalán. Röviddel később Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea is csatlakozott hozzá.

A bejegyzéshez csatolt fotón látható, még aláíratlan, a házelnöknek címzett levélben a frakcióban kialakult méltatlan helyzettel indokolja lépését Sneider Tamás.
Közleményében azt írja: Jakab Péter pártelnökségének „mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot”.

Az ellenem, majd Varga-Damm Andrea képviselőtársam ellen indított leszámolási és kizárási procedúra már csak a jéghegy csúcsa. A mai napon egy órát szántak a statáriális kivégzésünkre. A véleményterror és a megfélemlítés a párton belüli eszköztár része lett. A magam részéről az önkény minden megnyilvánulását elfogadhatatlannak tartom. Ebben nem ismerek kompromisszumot – fogalmaz.

Hétfőn közölte az MTI-vel, Szilágyi György, a Jobbik szóvivője, hogy a párt visszahívja 2014 óta betöltött parlamenti alelnöki tisztségéből Sneider Tamást, helyére Balczó Zoltánt jelölik. Közlése szerint a lépés „nem személyről, hanem feladatról szól”, hiszen minden posztra megpróbálják a legmegfelelőbb személyt állítani. Sneider Tamás csütörtökön jelentette be, hogy nem mond le a posztról.

Ki kivel van a Jobbikban?

Ezzel 19 fősre fogyatkozott a két évvel ezelőtti országgyűlési választáson 26 parlamenti helyet szerzett a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja. Korábban két tagot, Dúró Dórát és Volner Jánost zárták ki, utóbbival szolidaritást vállalva Apáti István és Fülöp Erik távozott, idén pedig Bana Tibor és Bencsik János hagyta el a frakciót. 

 

FRISSÍTVE (17:17) – Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea is kilép a Jobbik-frakcióból

Farkas Gergely eddigi frakcióvezető-helyettes és Varga-Damm Andrea is kilép a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából; ezt mindketten szerdán jelentették be. Farkas Gergely a Facebook-oldalán azt közölte: a továbbiakban nem kíván asszisztálni „Jakab Péter és csapata tevékenységéhez, amely végképp politikai és erkölcsi züllésbe sodorta ezt a régen szebb napokat látott pártot”.

A mostani Jobbik már nem az én közösségem – fogalmaz, azt közölve, Jakab Péter pártelnök számtalan belső fórumon kijelentette, hogy nem hajlandó jobboldali, nemzeti gondolatokat elmondani beszédeiben, felszólalásaiban, mondván, hogy „azzal baloldali szavazókat riasztanánk el”. Szerinte a pártelnök és csapata a tisztújítás napjától szisztematikus leszámolást folytat mindenkivel szemben, akit ellenségnek vélnek, „a szépen hangzó érdemelvűség helyett kizárólag a Jakab Péter irányába megnyilvánuló lojalitás az egyetlen fokmérője az előrejutásnak”.

Nem az én közösségem az, ahol Jakab Péter és csapata gyakorlatilag egy besúgóhálózatot működtet a pártban – írja, hozzátéve, azért lép ki, mert bár mindent megtett, nem sikerült megállítania ezeket a folyamatokat.

Varga-Damm Andrea az MTI-nek nyilatkozva azt közölte: a frakcióülés előtt – amely kizárásáról döntött volna – a párt és a képviselőcsoport elnöksége azt közölte vele, adnak neki „egy második esélyt”. Hozzátette: számára annyira megalázó volt, ami az elmúlt tíz napban vele és (a kilépését percekkel előtte bejelentő) Sneider Tamás volt pártelnökkel, parlamenti alelnökkel történt, hogy ezt nem fogadja el. Hozzátette: az alaptörvénybe és az országgyűlési törvénybe ütközőnek tartja, hogy a mandátumáról lemondatták volna, ráadásul megalapozatlanul nevezte őt becstelennek a párt és a frakció vezetése.

Jelezte: független képviselőként folytatja munkáját.

Varga-Damm Andrea a vele szembeni eljárást „a dicsőségesnek nevezett dicstelen tanácsköztársaság reinkarnációjának” nevezte, hozzátéve, a múlt héten ő kapott 24 órát a lemondásra, most viszont ő hívja fel a pártelnökséget, hogy mondjon le és írjon ki tisztújítást a Jobbikban. Sneider Tamás, Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea távozásával 17 fősre szűkült a 2018-as választás után 26 taggal megalakult Jobbik-frakció.

Kiemelt képünkön: Sneider Tamás azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 11-én. MTI/Balogh Zoltán

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre