Ki kivel van a Jobbikban?

Nem ma kezdődött a Jobbik széthullása, de a legutóbbi, sorsdöntő tisztújító kongresszus óta különösen nagy megosztottság látszik a párton belül. A Jakab-Szávay csatából a kongresszuson Jakab és csapata került ki győztesen, de ettől még nem túl egyértelmű a helyzet. Végül is ki kivel van?

Jelentős átrendeződésen esett át a Jobbik az utóbbi hetekben – a tisztújító kongresszust megelőzően és azóta is. A héten egy hangfelvétel is nyilvánosságra került, azon az új elnök, Jakab Péter párton belüli árulókról beszélt. A felvételen – amely nagy valószínűséggel a kongresszuson készült – Jakab egy „Szávay István köre” által kitervelt sikeres puccsot is említett. Úgy fogalmazott: ez a 22 fős kör „hátba szúrta” őt. Ezt a 22 „puccsistát” az új elnök nem nevezte meg konkrétan (talán ha akarná, sem tudná), azokból egyesekre legfeljebb tippelni lehet – bár „kívülről” az sem egyszerű.

A hangfelvételből lehet következtetni

A Magyar Nemzet birtokába került hangfelvételen a Jobbik elnöke a párton belüli összetartásra buzdított, illetve támadta – a parlamentből egyébként már kiesett – Szávay István körét. Az előző elnökség tagjairól azt mondta: nem bíznak benne, és a tisztújítás előtt kivették a kezéből a vétójogot az alelnökjelölésre.

Nyilvánvaló, hogy ez a kör nem sorolható a kifejezetten Jakab-pártiak közé. De célzást tett Jakab korábban kvázi belső ellenzékére, amikor elsorolta, kiket nem szeretne látni az új elnökségben – köztük volt Bana Tibor  országgyűlési képviselő is.

Jakab a kongresszuson arról is beszélt, kik azok, akikben viszont megbízik: köztük volt Potocskáné Kőrösi Anita, Ander Balázs, Szilágyi György és Z. Kárpát Dániel. Felsorolta azokat is, akikkel nem kíván együtt dolgozni a jövőben, megnevezte Bencsik Jánost is, aki amúgy éppen szerdán lépett ki a Jobbikból és a parlamenti frakcióból – ezzel mintegy megüzenve Jakabnak, hogy nem kíván vele együtt dolgozni…

Ki kivel van a Jobbikban? Talán még az új elnök is csak találgat – a Vasárnap.hu az elmúlt hetek hírei alapján próbálta kikövetkeztetni a pro- és a kontra névsort.

A Jobbik új elnöke az ellenzéki összeborulás híve

Az Origo számolt be arról még a párt kongresszusa előtt, hogy komoly pártharcok bontakoztak ki a Jobbikban, ennek egyik oka az volt, hogy Jakab Péter a párt jövőjét egy totális ellenzéki összeborulásban képzeli el. Jakab és csapata, valamint Szávay István és köre feszült egymásnak, nem utolsó sorban a párton belüli pozíciókért. A portál szerint az, hogy a harcból Jakabék kerültek ki győztesen, azt jelenti: „a Jobbik feltételek nélkül bele fog menni a balliberális ellenzékkel való választási együttműködésbe”.

A pártot elhagyó Bencsik János is hasonlóképpen vélekedhetett: videoüzenetében lépése okaként azt említette, hogy a párt január végén megválasztott elnöke és annak helyettese „politikai bosszúhadjáratot hirdetett mindazon jobbikos vezetők és munkatársak ellen, akik nem az ő csapatukat erősítették”, ő pedig ezt a lépést „morálisan elfogadhatatlannak, a Jobbik jövőjére nézve végzetesnek” tartja. Úgy fogalmazott: az erkölcstelen és önpusztító politikához a továbbiakban nem hajlandó asszisztálni, megemlítve, hogy Jakab Péter pártelnök-frakcióvezető közlése szerint „a továbbiakban nincs szükség nemzetpolitikai és emlékezetpolitikai témákra, mert ezek megosztóak, és akadályozzák a baloldali szavazóknak való megfelelést”.

Jakab Péter kongresszusi beszédében utalt arra, hogy lesznek olyanok, akik más utat fognak választani. „A Jobbik a zászlót viszi tovább, hogy 2022-ben Magyarországot felszabadítsák az Orbán-rezsim alól” – szögezte le. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre