Blaszfémia vádjával halálraítélt házaspár várja felmentését Pakisztánban

A keresztény házaspárt hat évvel ezelőtt tartoztatták le, mert a hatóságok szerint mobiltelefonon olyan üzeneteket küldtek, amelyek a pakisztáni törvények szerint istenkáromlásnak számítanak. A lahori bíróság halálos ítéletet szabott ki rájuk – emlékeztetett a BBC.

Shafqat Emmanuelt és Shagufta Kausart még 2014 áprilisában ítélték halálra, amiért állítólag Mohamed prófétát sértő üzenetet küldtek egy muszlim vallási vezetőnek. Muhammad Hussain sejk állítása szerint 2013. június 8-án a gojrai mecsetben prédikált, amikor egy ismeretlen számról istenkáromló üzeneteket kapott. A muszlim elöljáró ügyvédjéhez fordult, aki kiderítette, hogy a hívószámot Shafqat nevével regisztrálták. A sejk szerint a későbbiekben még számos angol nyelvű istenkáromló üzenetet kapott.

Pár héttel később, július 21-én Shafqatot és Shaguftot a büntetőtörvénykönyv 295/B. é 295/C. szakaszai megsértésének vádjával letartóztatták. Shafqat szerint a rendőrségen hamis vallomást kényszerítettek ki belőle, többször megkínozták a családja előtt, majd felesége megerőszakolásával fenyegetőztek – írta meg Persecution.org.

Shagufta szerint a történet hat hónappal korábbra nyúlik vissza, amikor férje összeveszett a szomszédjukkal, Hussain sejkkel, aki bosszúból barátai segítségével ellopta férje személyi igazolványát és egy SIM-kártyát vásárolt.

Katal Tahir Sandhu ügyvéd szerint a keresztény család szegénységben él, iskolázatlan közegből származnak, mindkettőjük írástudatlan, még anyanyelvükön sem tudnak megfelelően írni így kizárt, hogy angol nyelven szöveges üzenetet küldtek volna – idézte a jogászt az Independent Catholic News.

A nyomozás során a hatóságok kevés bizonyítékkal szolgáltak. Nem került elő sem a mobiltelefon, sem a SIM-kártya.

A bizonyítékok hiánya ellenére 2014. április 4.-én halálraítélték a keresztény házaspárt.

Shafqatot a faisalabadi börtönbe, míg feleségét, Shaguftatot a multani női fegyházba zárták.

A katolikus ügyvéd, aki később átvette az alperesek védelmét, fellebbezést nyújtott be a Legfelsőbb Bíróságnál. A BBC-nek nyilatkozva azt mondta, a tárgyalást tisztességtelenül hajtották végre. Mint mondta, 

„Magabiztos vagyok a tárgyalás pozitív kimenetele és felmentő ítélete kapcsán, mivel nincs világos bizonyíték ellenük.”

Shandu szerint a bíróság nagy nyomás alatt volt, az iszlamista csoportok ugyanis hatalmas befolyással bírnak az országban, de hat év után sikerülhet felmenteni a négy gyermekes házaspárt.

A megismételt tárgyalást április 8-án tartották volna, de többszöri halasztás után végül elnapolták a koronavírus-járvány miatt. A keresztényekkel szembeni megkülönböztetés eközben a járványra való tekintettel sem csökkent. 

Pakisztánban egyes helyi vezetők a keresztényektől megvonták a támogatásokat, amit az állam osztott ki a rászorulóknak. Az International Christian Concern nemzetközi szervezet három ilyen esetet is dokumentált. Az egyik a Pandzsáb tartományban található Kasur térségben történt, ahol több mint száz keresztény családtól tagadták meg az őket megillető élelmiszercsomagok átvételét.

Pakisztánban jelenleg huszonöt keresztény raboskodik börtönben blaszfémia vádjával, közülük hatot ítéltek halálra. Shandu ügyvéd szerint a börtönben nagyobb biztonságban vannak, mert ha kiengednék, félő, hogy szélsőséges muszlimok bosszúból megölnék őket. Akit egyszer istenkáromlással vádolnak meg, annak az élete védelmében érdemes elmenekülnie az országból.

Gorja városában gyakori a keresztények elleni erőszak. 2009-ben a Korán meggyalázásával vádoltak meg egy embert. A szélsőséges muszlimok negyven keresztény házat és egy templomot gyújtottak fel. Az erőszakhullámban legalább nyolc keresztény vesztette életét.

Kiemelt képünk forrása a Linga.org.

 

A témában olvasásra ajánljuk:

Keresztény lányokat rabolnak el és kényszerítenek muszlim vallásra Pakisztánban

Iratkozzon fel hírlevelünkre