A líbiaiak elkapták az egyiptomi templomrobbantót

Egyiptom komoly erőfeszítéseket tesz keresztény polgárainak biztonsága érdekében.

A líbiai nemzeti hadsereg jelentette, hogy elfogták az egyiptomi terroristát, Mohammed al-Senbekhtit (másik nevén Abu Khaled Mounirt). Feltételezhetően ő volt a kitervelője a 2016-ban és ’17-ben kivitelezett egyiptomi templomrobbantásoknak, írja az International Christian Concern.

A fenti tevékenységén túl, al-Senbekhti a hatóságok szerint a Szent Sámuel Monostor elleni támadásban is részt vehetett. Tripoliban fogták el.

Az akciókat az Iszlám Állam vállalta magára. Amennyiben al-Senbekhtit visszaszállítják Egyiptomba, bíróság elé állítják.

Az Iszlám Állam felemelkedése óta Egyiptom rengeteg terroristát likvidált, gyakran olyan indokkal, hogy az adott személyek kifejezetten keresztényeket célzó akciókban vettek részt. Egyiptom az incidensekről sosem osztott meg részletes információt, de a támadásokból kialakuló mintázatok elemzése és megértése – miért pont az adott templomokat és közösségeket támadták meg –, nagyban elősegítheti az egyiptomi keresztények biztonságának megerősítését, és csökkentheti a jövőbeni erőszakos cselekmények számát.

 

Kiemelt képünk illusztráció, forrása az ICC.

Iratkozzon fel hírlevelünkre