Gyilkos a vonal túlsó felén – elmondta, miért végzett a nigériai kispappal

Szeminaristákat célzó akció vezérével készítettek börtön-interjút.

A jelenleg börtönben ülő Mustapha Mohammedet a Daily Sun nigériai lap kapta telefonvégre, a magára vállalt kispap-gyilkosságról kérdezték.

A 18 éves Michael Nnadit még január 8-án rabolták el a Kaduna állambeli Jó Pásztor szemináriumból. Az Abuját, Kadunát és Zariát összekötő autópálya mentén épült intézmény jelenleg 270 növendéket készít fel a papi hivatásra. Az útszakasz Nigéria-szerte hírhedt emberrablásairól és rablótámadásairól.

A kora januári napon a 26 éves Mustapha ezen út mentén várakozott 45 csatlósával az est leszálltáig, amikor

katonai egyenruhában rajta ütöttek a szemináriumon, betörték a kerítést, a szeminaristák lakókörzetében pedig tüzet nyitottak.

Laptopokat és telefonokat loptak el, négy szeminaristát magukkal hurcoltak.

Az egyik elrabolt szeminaristát az incidens után 10 nappal találták meg az út mellett félholtan. A hónap 31. napján a Jó Pásztor Szeminárium hivatalos közleményben jelentette be, hogy két másik szeminaristát szabadon engedtek, Nnadit azonban még mindig fogságban tartják. Február elsején érkezett a hír és a hivatalos megerősítés a sokotoi egyházmegyétől, hogy az egyetlen fogságban maradt kispapjukat, Michael Nnadit megölték.

Mohammed elmondása szerint szándékosan támadták a szemináriumot, ugyanis tudták, hogy ott papokat képeznek. Az egyik bűntársuk, aki egyébként a közelben élt, segített levezényelni az akciót. Azt feltételezték, komoly zsákmányt szerezhetnek, a kispapokért pedig nagy váltságdíjat kérhetnek. Nnadiért először 250 000 dollárt kértek, később a követelésüket 25 000 dollárra mérsékelték. Bár a különbség nagy, Nigériában, ahol a társadalom igen jelentős része él napi 2 dollárnál kevesebből, még ez is megfizethetetlen összeg.

Mohammed elmondta, hogy végül azért végzett a szeminaristával, mert nem volt hajlandó abbahagyni az evangélium hirdetését.

Mindemellett közölte, „hihetetlen bátorságával” Nnadi tiszteletet vívott ki a szemében.

 

Kiemelt képünkön Michael Nnadi látható. Forrása a Catholic News Agency.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre