Észak-Korea titkosszolgálata Kínából rabolt el egy keresztény lelkészt

Az észak-koreai rezsim emberei a Kínához tartozó Changbai Koreai Autonóm megyéből rabolták el a keresztény lelkészt, majd csempészték át országukba, ahol tizenöt év börtönbüntetésre ítélték.

Világméretű felhívásba kezdett a Voice of Martyrs (VOM) nonprofit civil keresztény szervezet annak érdekében, hogy szabadon engedjék a kínai-koreai keresztény lelkészt.

Jang Moon Seok-ot, kínai nevén Zhang Wen Shi-t az észak-koreai titkosszolgálat rabolta el a Kínához tartozó Changbai Koreai Autonóm megyéből, majd átcsempészték Észak-Koreába. A diktatúra az állam megdöntésének vádjával tizenöt év börtönbüntetésre ítélte Zhang Wen Shi-t – közölte a Christian Today.

A Kim-dinasztia által uralt ország gyakorlatilag hermetikusan el van zárva a világtól. Az állam északi részén élők azonban gyakran átmerészkednek a Kínához tartozó, többségében koreai etnikumú Changbai megyébe, hogy eladják terményeiket, majd gyógyszereket és élelmiszert vásárolva hazatérjenek.

Zhang Wen Shi lelkész gyakran vendégül látta a honfitársait, akik közül a koreai lelkipásztornak köszönhetően sokan megismerkedtek a Biblia tanításával. A koreai rezsim emberei kihasználták a keresztény lelkész vendégszeretetét, napokra megszálltak a házában, majd miután bebizonyosodott számukra, hogy Wen Shi hatására sokan keresztény hitre térnek, elrabolták és Észak-Koreába hurcolták a kínai állampolgársággal rendelkező pásztort.

A dzsucse eszmén alapuló észak-koreai rendszer nem tűri meg más vallás jelenlétét az országban, mivel a Kim Ir Szen által alkotott ideológia nem kizárólag politikai, hanem valamelyest vallási eszme is. Ez Észak-Korea hivatalos ideológiája és a rajta alapuló állam rendszere, a Kim-dinasztia hatalmának alappillére.

Ha a karhatalom emberei tudomást szereznek arról, hogy valaki a keresztény hitet gyakorolja, nem csak őt, hanem az egész családját börtönbe vagy munkatáborba viszik. Hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, de egyes becslések szerint akár több tízezer észak-koreai keresztény élhet munkatáborokban. Ennek ellenére az országban még is 200-400 ezer keresztényt feltételeznek, akik mindenáron kitartanak hitük mellett.

Egy hazájából elszökött észak-koreai keresztény korábban úgy fogalmazott,

„egy nap a határok megnyílnak, és egyesülünk a dél-koreai és a kínai egyházzal, hogy az evangéliumot eljuttassuk a föld sötétebb helyeire”.

Az Open Doors tavalyi évre vonatkozó jelentése szerint Észak-Korea az első helyet foglalja el a keresztények ellen elkövetett atrocitások nemzetközi listáján.

 

Kiemelt képünk illusztráció, forrása a Linga.org.

A témában olvasásra ajánljuk:

Történetek az üldöztetésről – tanítványság Észak-Koreában

Iratkozzon fel hírlevelünkre