Történetek az üldöztetésről – tanítványság Észak-Koreában

Hea Woo, észak-koreai disszidens története is alátámasztja azokat a történeteket, amelyek napvilágot látnak a kelet-ázsiai kommunista diktatúrából. Az országban 1994-1998-ig tartó éhezésben Woo elvesztette a lányát, majd pedig férjét, aki Kínába való átszökésekor lebukott és a börtönben halt meg. Megtérését követően a legmostohább, kifejezetten embertelen körülmények között arra figyelt, hogyan mutathatja be Isten szeretetét társainak.

A nő elmondása szerint nagyon meglepődött, amikor megtudta, hogy a férje keresztény. Belül érezte, hogy a férfi hite igazságon alapszik. Ezután nem sokkal Hea Woo is megpróbált Kínába szökni és miután sikerült, ő is keresztény lett. Nem sokkal később viszont letartóztatta őt a rendőrség és visszaszállították Észak-Koreába. Itt férjéhez hasonlóan büntetőtáborba került, ahol szinte elképzelhetetlen körülményekkel szembesült: halottak hevertek a földön több napon keresztül, mentális és fizikai bántalmazásban, mindennapos kínzásban volt részük a fogva tartottaknak.

Egy ilyen helyen, körülvéve szenvedéssel és átélve azt, a nő úgy döntött, hogy rászánja magát az igehirdetésre. A rabtársainak kezdett el mesélni Jézus Krisztusról, még ha csak azt a keveset is, amit tudott róla. Így alakult ki az ő saját, nagyon kicsi közösségük. Woo elmondása szerint „az a kevés bibliai részlet, amire emlékezett, képes volt reményt adni másoknak. Látták, hogy a Szentlélek valóban működik bennem és ezért kilógtam a többi elítélt közül. Megosztottam a napi rizsadagot a betegekkel és olykor a ruháikat is kimostam.”

Isten arra vezette Hea Woo-t, hogy öt embernek beszéljen a kereszténységről, akik végül megtalálták a hitüket. Próbálta tanítani őket Jézusról, de Biblia nélkül ez nem volt egyszerű. Viszont vasárnaponként és karácsonykor is összegyűltek, többnyire a mosdóban, ahol röviden imádkoztak és megtanította őket azokra az énekekre is, amikre emlékezett.

Hea Woo története nem csupán az Észak-koreai keresztényüldözésre hívja fel a figyelmet, hanem a valódi tanítványságra is. Egy olyan helyen tudott Istenről beszélni és evangelizálni, ahol ez szinte lehetetlen és a következménye akár halálbüntetés is lehet. Minderre nem gondolva, igaz tanítványként tette azt, amire Jézus Krisztus elhívta őt.

Fordította: Dallos Bence

Forrás: Open Doors

Kép forrása: Open Doors

Iratkozzon fel hírlevelünkre