Az üldöztetés az ördögtől jön – Ferenc pápa péntek reggeli homíliája a Szent Márta Házban

„Még ma is sok mártír van világszerte, akiket Krisztus iránti szeretetük miatt üldöznek.” Az üldöztetés széles körű és azt az ördög inspirálja – ez volt a központi üzenete Ferenc pápa homíliájának, melyet június 1-jén, a Szent Márta Házban tartott miséjén mondott.

„Az üldöztetés olyan, mint a levegő, amit a keresztények belélegeznek”, mondta a pápa, amint az a Vatican News honlapján is olvasható. „Ugyanis manapság rengeteg embert üldöznek, nagyon sokan válnak mártírrá Krisztus iránti szeretetük miatt. Sok olyan ország van, ahol a keresztényeknek nincsenek jogaik. Ha keresztet viselsz, mehetsz a börtönbe. És sokan tényleg börtönbe is mennek.”

„Embereket ítélnek manapság halálra kizárólag azért, mert keresztények. Ma több embert ölnek meg, mint a korai mártírok idejében. Többet! De ez nem hírérték. A televíziós híradókban és a napilapokban nem foglalkoznak ezekkel a dolgokkal. Miközben keresztényeket üldöznek.”

Az ördög áll mindenfajta üldöztetés hátterében, magyarázta a pápa. Legyen szó kulturális gyarmatosításról, háborúról, éhínségről vagy rabszolgaságról. „Az ördög inspirál minden üldöztetést, a keresztényekét és minden más emberét is”, erősítette meg Ferenc pápa. „Az ördög meg akarja ölni a krisztusi életet a keresztényekben, el akarja pusztítani az ember istenképmás-jellegét. A Teremtés könyvében olvashatjuk, hogy a kezdetektől fogva ez volt a törekvése: megpróbálta szétzúzni az Úr által alkotott harmóniát férfi és nő között, a harmóniát, melynek forrása az, hogy Isten képére és hasonlatosságára lettünk teremtve. És sikerrel járt.”

„Fegyverei a hazugság és a csábítás voltak, és ma is azok, mindig azok. Az emberellenes cselekmények ma különösen könyörtelenek, hogyan lehet máshogy magyarázni az emberek ellen irányuló, egyre növekvő rombolást, mint az ördög hatalmával?”  A szentatya rámutatott, hogy 70 évvel az ENSZ Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozatának elfogadása után az emberi méltóság elleni cselekmények ugyanúgy folytatódnak.

Az ördög pedig pontosan az emberi méltóságot kívánja lerombolni.

„A háború eszköz arra, hogy elpusztítsuk az Isten képére alkotott embereket” – jelentette ki befejezésül Ferenc pápa. „Vannak olyan emberek, akik a háborút csinálják, akik megtervezik a háborúkat, hogy másokat hatalmukba kerítsenek. Vannak emberek, akik fegyvergyártással foglalkoznak, hogy szétrombolják a férfi és a nő istenképmását, fizikailag, morálisan, kulturálisan”.

„Még ha nem is keresztények, az ördög akkor is üldözi őket, azért, mert Isten képmásai. Nem lehetünk naivak. A mai világban minden, ami emberi, üldöztetést szenved, nemcsak a keresztények, mert minden üldöztetések atyja nem bírja elviselni azt, hogy az emberek Isten képmásai, hogy Isten hasonlatosságára lettek teremtve. Ezért mindent elkövet, hogy az istenképmást elpusztítsa. Nem könnyű megérteni ezt, ezért van szükség oly sok imádságra – fejezte be péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában tartott szentmise során.       

Fordította: Puskás Balázs

Források: vaticannews.va, zenit.org.

Kép forrása: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre