Manipulálják az indiai keresztényeket

Indiában napról napra nagyobb az ellentét a gazdasági jólét, és a keresztények szabad vallásgyakorlása között. Az utóbbi hónapokban Mágaföldön és Meghálaja államban a politikusok igyekeztek manipulálni az ott élő keresztényeket, hogy megszerezzék a szavazatukat a 2019-es választásokon. Ugyanakkor a keresztényellenes atrocitások általában nem érik el a hatóságok és a sajtó ingerküszöbét, sőt, az áldozathibáztatás sem ritka. 

Ugyan a gazdaság virágzik, a keresztények mégis egyre többet szenvednek a hindu nacionalizmustól. 2018 márciusában, Uttar Pradesh államban több mint húsz szélsőséges hindu tört be egy templomba, amikor Raj atya és rajta kívül pár egyházi tisztviselő éppen az utolsó előkészületeket végezték egy keresztelés előtt. A hinduk dühükben különféle vádakat vágtak az egyházi férfiak fejéhez: “Ámítjátok csak az embereket, és kényszerítitek őket, hogy vegyék fel a ti hiteteket.” Ezután ütni kezdték a keresztényeket. Egy fiatal, huszonöt éves férfit súlyosan megsebeztek a fején, az arcán és a fülén is. A férfi azóta nem heverte ki a sérüléseit.

Az ehhez hasonló támadások száma rohamosan nőni kezdett Indiában. A kisebbségi vallásúak folyamatos félelemben élnek, hogy hindu extrémisták megtámadják, bántalmazzák, vagy akár meg is ölik őket.

Ezekről a támadásokról azonban Indián kívül jellemzően nem tudnak az emberek. Nem véletlenül.

Narendra Modi miniszterelnök nemzetközi elismerésnek és tiszteletnek örvend a látványos gazdasági növekedésnek köszönhetően, amit az ő miniszterelnöksége alatt ért el az ország. Ugyanez a Modi sajnos szemet huny a szélsőséges hindu megmozdulások felett.

A 2018-as davosi gazdasági fórumon még az a megtiszteltetés is érte, hogy ő mondhatta a nyitó beszédet. Angol helyett hindi nyelven szólalt fel, amivel igen csak meglepte  a közönséget, ezzel próbálva kihangsúlyozni a hindu nacionalizmus fontosságát, és India jelentőségét a világban.

Azonban a gazdasági és a társadalmi fejlődés nem mindig jár együtt, ahogy ezt jól kifejezik a 2014 óta folyamatos támadások a  kisebbségben lévő vallást gyakorlókkal szemben (különösen a keresztényeket és a muzulmánokat támadják). 2017-ben hétszáznegyven ilyen jellegű támadást jegyeztek fel, a valóságban azonban ennél sokkal több lehetett. A legtöbb esetben fizikai támadásról van szó, ami akár gyilkosságig is fajulhat, de ez a szám nem tartalmazza azt a mindennapos diszkriminációt és félelmet, amiben az ottani keresztények élnek.

“Sose lehet tudni, vajon ma megtámadnak-e az utcán, a szentmisén, vagy akár otthon, az éjszaka közepén. Sokunkat fenyeget a folyamatos veszély”- nyilatkozta egy ott élő keresztény.

A legszörnyűbb az egészben az, hogy a rendőrség nem tesz az agresszió ellen semmit, és gyakran az áldozatokat teszi felelőssé a történtekért.

Az aktuális kormánypárt, a BJP, a hindu ideológiát vallja magáénak. Egyre többen gondolják úgy Indiában, hogy 2021-re minden indiainak hindu vallásúnak kell lennie. A BJP politikusai igyekeznek mindent megtenni, hogy megvalósítsák ezt az ideológiát. A kormány szinte elvárja, hogy minden településen (főleg vidéken) legyen egy szélsőséges vallási csoport, amely megtámadja a helyi vallási kisebbségeket. Ezeknek a csoportoknak gyakran adnak alkoholt, hogy még kegyetlenebbek legyenek a támadás során.

Idén az egész országban helyi választások lesznek. Ezek a választások döntő jelentőséggel bírnak a 2019-es nemzeti választásra nézve. Ezért a politikusok nem riadnak vissza semmilyen eszköztől, ami segíthet nekik megnyerni a választásokat. Gyakran tesznek alaptalan ígéreteket, és adnak ajándékokat az embereknek. Még Mágaföldön és Meghálaja államban is, ahol a lakosság 75%-a keresztény vallású, megtesznek mindent, hogy megnyerjék maguknak a választókat.

A BJP politikusai felajánlották az itteni keresztényeknek, hogy győzelmük esetén évente ötven nyugdíjas kap lehetőséget, hogy meglátogassa a Szentföldet.

Ez a fajta ajándék rengeteg keresztényt arra késztetett, hogy az ellenzékre szavazzanak. Végül mégis nyert a BJP szélsőséges hindu szövetségese ebben a két államban, mivel a párt szövetségre lépett kisebb pártokkal.

Egy Odisha állambeli lelkész ezt nyilatkozta: “Sokkoló látni, hogy ezeken a területeken is, ahol mi, keresztények vagyunk többségben, a radikális hinduk kerülnek hatalomra.”

Mindennek ellenére folyamatosan hallunk a keresztényekről, akik a sok szenvedés és félelem közepette is hűségesek Istenhez, és a vágy, hogy Isten szeretetét megoszthassák övéikkel, nagyobb bennük, mint a félelem.

Fordította: Ungvári Ildikó

Forrás: Chrétiens.info

Iratkozzon fel hírlevelünkre