Az iraki kormány bejelentette, hogy a pápa hamarosan hozzájuk látogat

Az iraki Külügyminisztérium közzététele szerint a pápa látogatást tervez Irakba a közeljövőben, amint megalakul az új kormány, és sikerül végleg visszaszorítani az Iszlám Államot.

Egy május 29-i nyilatkozat szerint, amit egy internetes oldalukon osztottak meg, a pápa iraki utazása volt az egyik fő témája  a vatikáni főtitkár, Pietro Parolin, és a Szentszék iraki nagykövete, Omer Berzinji legutóbbi beszélgetésének.

A cikkben olvashatjuk, hogy Parolin bíboros “különös fontosságot tulajdonít a pápa iraki látogatásának. Az ISIS legyőzése után különösen fontos lesz, hogy a Szentszék továbbra is támogassa az iraki keresztényeket, és megerősítsék  a két ország közti kapcsolatot”.

A bíboros megerősítette, hogy  a pápa “az új kormány megalakulása után szeretne Irakba látogatni”, nem sokkal a május 12-i választások után.

Az iraki külügyminiszter szerint a pápa látogatásával meg szeretné mutatni az ott élőknek, hogy a Vatikán támogatja őket, és szeretne békét vinni az országba, különösen azok után, hogy az irakiak győzelmet arattak az ISIS felett.

Parolin továbbá gratulált Berzinji-nek a babiloni katolikus pátrárka, Louis Raphael Sako bíborossá szenteléséhez, amely idén június 29-én lesz a Vatikánban.

Május elején a Vatican News interjút készített a Keleti Egyházak Kongregációjának Prefektusával, Leonardo Sandri püspökkel, aki megerősítette, hogy Ferenc pápa Irakba látogat, amint a biztonsági intézkedések lehetővé teszik.

Az Iszlám Állam 2014 óta több keresztény falut feldúlt a Ninivei-síkságon, és Moszul városában. Sok keresztényt megöltek, és lerombolták otthonaikat, és templomaikat.

2016-ban és 2017-ben sikerült kiszorítani a dzsihadistákat az ország területéről, és 2017 decemberében az iraki miniszterelnök bejelentette, hogy véget vetnek “az Iszlám Állam ellen folytatott háborúnak”.

Fordította: Ungvári Ildikó

Forrás: Aciprensa

Iratkozzon fel hírlevelünkre