A volt észak-koreai fogoly szerint az ima „államellenes bűncselekménynek” számít

Az USA és Észak-Korea közötti élénk tárgyalások eredményeképpen május elején a kommunista rezsim szabadon engedett három embert, köztük Kim Hak Song-ot, aki a Religion Newsnak elmondta, hogy fogva tartói szerint egyik állam ellenes bűncselekménye az ima volt.

A férfit még 2017 májusában tartóztatták le egy Észak-Koreából Kínába tartó vonaton. A New York Times szerint Kim Hak Song a Phenjani Tudományegyetem egyik kutatója, ahol mezőgazdasági kérdésekkel foglalkozik, emellett pedig Kínában misszionáriusként dolgozik. A Wolrd Watch Monitor szerint Kim elküldött egy olyan email-t is, amiben arra kéri az amerikai közösségének tagjait, hogy imádkozzanak az Észak-koreai emberekért.

Felesége elmondása szerint fogva tartása alatt nem kínozták meg, azonban súlyos megrázkódtatásokon ment keresztül. Songot május 9-én engedték szabaddá két másik emberrel együtt. Kim Dong-chult és Tony Kimet a Fehér Ház szerint a két ország közötti kapcsolatok javulásának jegyében engedték el, ami jelzés értékű gesztus a június 12-re tervezett Donald Trump és Kim Jong-un találkozóját megelőzően.

A férfi egészen addig nem tudott arról, hogy elengedik, amíg fel nem szállt a repülőre. Benedict Rogers, – aki maga is aláírta a levelet – a Christian Solidarity Worldwide munkatársának elmondása szerint mindeközben háromszáz jogvédő szervezet levélben kérte arra az Észak-koreai vezetőt, hogy ha valóban komolyan gondolja a jelenlegi irányváltást, akkor javítson az országban uralkodó katasztrofális emberjogi helyzeten.

„Nem lehet figyelmen kívül hagyni az emberi jogokat sem – amelyek helyzetét az ENSZ vizsgálóbizottsága példa nélkülinek nevezte – mert ezek felérnek az emberiesség elleni bűncselekményekkel. Ezek a kérdések részét kell, hogy képezzék  a jelenlegi tárgyalássorozatnak” – tette hozzá  Rogers.

Az amerikai külügyminisztérium 2017-es vallásszabadságot vizsgáló jelentése szerint tavaly több mint ezerháromszáz esetben sértették meg a szabad vallásgyakorláshoz való jogot, emellett pedig megközelítőleg százhúsz ezer ember lehet politikai okokból fogva tartva. Észak-Korea az Open Doors 2018-as jelentése alapján az első helyen áll azon országok között, ahol a kereszténység a legnagyobb üldöztetéssel néz szembe.

World Watch Monitor (kép: Christian News Journal)

Fordította: Dallos Bence

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre