Nigériában újabb hét halottja van a feltehetően fulánik által elkövetett támadásnak

Samuel Ortom, Benue szövetségi állam kormányzója dzsihadista merényletként utalt az esetre, amiben a harc a földért folyik.

A fuláni pásztorok legutóbbi támadása hét emberéletet követelt Benue szövetségi államban, a Kelet-nigériai Tseadough falujában. A merénylők június 3-án a kora reggeli órákban támadták meg a falut, amikor a lakosság többsége még aludt – mondta el a Leadershipnek a kwandei önkormányzat elnöke. „(A támadók) gyakorlatilag minden irányban tüzet nyitottak és mindenkit célba vettek, akit láttak, az áldozatok száma hét, míg hatan megsérültek” – tette hozzá Terdoo Kenti, aki elítélte a közössége elleni esetet, amelyet nem előzött meg semmilyen provokáció.

Egy várandós nőt szintén elraboltak a faluból, valamint számos házat is felgyújtottak a támadók. A fulánik által elkövetett támadások száma rekordot döntött az idei évben Benue szövetségi államban, ahol majdhogynem mindennapossá váltak a rajtaütésszerű merényletek, amiben idén négyszázkilencvenkét ember vesztette életét. Szakértők szerint mostanra nem csupán a földterületért folyik a harc, hanem egyértelműen vallásos színezetet kapott a muszlim-keresztény ellentét.

Samuel Ortom kormányzó május 22-én arról beszélt az áprilisban elhunyt tizenkilenc katolikus áldozat – köztük két pap – temetésén, hogy „a támadók célja egyértelmű, ugyanis már nem pusztán farmerek és pásztorok összecsapásáról van szó, hanem dzsihádról, ami a földterület megszerzéséért folyik.” Az elmúlt időszak támadásaiban szándékosan keresztény intézményeket és az egyház tagjait vették célba.

Május 28-án feltehetően szintén a fuláni népcsoport tagjai megtámadtak egy katolikus bentlakásos középiskolát Jalingoban, a szomszédos Taraba szövetségi állam fővárosában. Egy papot a lábán lőttek meg, valamint több ezer dollár értékű pusztítást végeztek az iskolában. Az áprilisi támadás után a Nigériai Katolikus Püspöki Kar arra szólította fel Muhammadu Buhari elnököt, hogy tegyen valamit a keresztények védelme érdekében.

A 2015-ös Global Terrorism Index a fegyveres muszlim nomád csoportokat a negyedik helyre sorolta a listán, 2017-ben pedig már több merényletet követtek el, mint a Boko Haram.

Fordította: Dallos Bence

Forrás és kép: World Watch Monitor

Iratkozzon fel hírlevelünkre