Ellehetetlenült a segítségnyújtás a vírus okozta lezárások miatt

A Közel-Keleten az éhhalállal küzdenek az emberek, mert egyszerűen nem tudják hozzájuk eljuttatni a segélyszállítmányokat.

Több katolikus jótékonysági szervezet hívta fel a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy a vírus miatti karanténhelyzetben teljesen ellehetetlenül számukra az átmeneti táborokban elhelyezett keresztények elérése, írja az International Christian Concern. Az Iszlám Állam miatt otthonukat elhagyni kényszerült százezres tömegek így több országban is

az éhhalál szélére sodródtak. 

A közel-keleti konfliktus – ahol nem csak a terroristák, de a kurdok és Irak közti feszültségek is felszabdalják a határokat – már a járvány előtt is jócskán rányomta a bélyegét a térségre, most viszont a katonai támaszpontokon való átjárás szinte teljesen megszűnt a jótékonysági szervezetek számára.

A humanitárius csoportok arra is figyelmeztetnek, hogy a Ninivei-fennsíkon semmiféle infrastruktúra nincs kiépítve a járvány kezelésére. A gyanús esetek nagy részét Bagdadba küldik, mivel szinte még arra sincs lehetőségük, hogy a legolcsóbb teszteket (1-2 ezer forintért) beszerezzék.

2014-ben egyik napról a másikra kellett több százezer kereszténynek elhagynia otthonát.

Moszulból és Ninivéből április 6-án éjjel keltek útra a keresztények, menekülve az Iszlám Állam erőszaka elől. Most, hat évvel később, az menekült emberek nagy részének a vírussal is meg kell birkóznia.