Most életeket menthetnek a civil kezdeményezések – Skrabski Fruzsina a Vasárnapnak

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a karantén első pillanatától ott van az emberek mellett. Számos kezdeményezés született a mostani helyzetre, például a fiatalokat megszólító cyberrandi és a párkapcsolati nehézségek leküzdésében segítő „Veszekedés helyett bújjunk össze”. Skrabski Fruzsinával, a mozgalom vezetőjével a programok mellett arról beszélgettünk, hogyan tekintsünk bezártságunkra, és mit tehetünk párkapcsolatunkért a karantén idején.

– Jól látom, hogy rengeteg munka, befektetett energia van ezek mögött az új projektek mögött? Inspirálóan hat, hogy a mostani helyzetben több mankóra, segítségre van szüksége az embereknek?

– Őszintén, engem is meglepett, mennyi jó ötletet tudtunk megvalósítani. Persze eddig is tudtam, hogy a kollégáim rengeteget dolgoznak, sokszor emberfeletti befektetett energiával, de most olyan rejtett képességek is előkerültek, amik a régóta jól együtt működő csapatot még jobban szárnyra kapták. Persze emögött van egy meglévő szervezeti háttér, rengeteg online meeting és egyéni munka, hiszen minden projektnek megvan a maga felelőse.

– És minden projektben vannak húzónevek…

– Figyelünk arra, hogy mindegyik látványos legyen, azt gondoljuk, hogy ebben a mostani helyzetben a civileknek rettenetesen nagy szerepe van: életeket menthet, ha lehet ránk számítani, és mi komolyan vesszük a feladatot. A mozgalom helyi vezetőinek is folyamatosan ezt kommunikáljuk, igaz, hogy ez egy önkéntes munka, de nagyon nagy felelősséggel jár.

– Milyen visszajelzéseket kaptak az eddigi kezdeményezésekről?

– Sokan jeleznek vissza, hogy örülnek a videóknak, tetszik nekik, és a számok, amiket látunk, nekünk is azt mutatják, hogy eljutott az üzenet. Vannak olyan területek, amik még nekünk is újak, mint például a huszonéveseknek szóló Konverter, amiben az egyik legnehezebben megszólítható korosztály és szüleik között szeretnénk értékeket közvetíteni.

FOTÓ: Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

– Az online térben fogják megrendezni a tízezreket megmozgató Gyereket a magasba! programot is, ami egy óriási élő happening szokott lenni, világrekord-felállítással. Mik az előzetes várakozások, hány résztvevő lesz?

– Egy profi live show-t tervezünk, 4-5 helyszínen, ahonnan élőben jelentkeznek majd be a kezdeményezéshez csatlakozott hírességek. Takács Bence vezeti a közvetítést, ami olyan lesz, mintha a tv-ből néznénk a műsort. Az emelésről készített fotókat mindenki felteheti majd a honlapunkra, amit a végén összesítünk. Optimisták vagyunk, nagy a médiaérdeklődés, hiszen ez egy izgalmas esemény szokott lenni, és most a karantén idején különösen pozitív színnek számít a hírek között. Még az is megtörténhet, hogy az eredeti elképzelésünknek megfelelően világszinten is elterjedhet a kezdeményezés, de ha idén csak 10-en emelik fel a gyerekeiket, akkor az is világrekord lesz, hiszen online még senki nem csinált ilyet.

– A karantén idejére minibölcsit valósított meg a szomszéd gyermekeivel, s így felváltva „gyermekfelügyel” és dolgozik. Irigylésre méltó helyzet! Megosztaná velünk az ezzel kapcsolatos tapasztalatait?

– Nekünk egy gyermekünk van, akire tíz évet vártunk. Ennyit adott a Jóisten. Azt láttuk, hogy 3-4 hónapot képtelenség gyerektársaság nélkül bezárva eltölteni. A lehetőség adott volt, mert a szomszéd család egyik gyermeke ovistárs, és mindig is jóban voltak, jól működik közöttük a kapcsolati dinamika. Nekem nincs semmi pedagógiai érzékem, de nagyon jólneveltek, és tényleg könnyű velük. Nagyon praktikus, mindenkinek csak ajánlani tudom: minden második nap tudunk dolgozni, egyedül lenni, kifújni magunkat, a gyerekek pedig teljesen odavannak, élvezik a dolgot. Főzni is csak minden másnap kell. Mi egyébként nagyon szigorú karanténban tudjuk ezt megvalósítani, az ételt is házhoz szállíttatjuk, és gyógyszertárba is csak ritkán, szükség esetén megyünk. Persze ők még ovisok, így nem kell tanulni velük, ez könnyebbséget jelent, mint ahogy az is, hogy a bébiszitterünk hetente kétszer online tart nekik iskolaelőkészítő foglalkozást, amivel nagyszerűen leköti őket.

– Sok negatív hangot hallani arról, hogy a karantén megviselheti a gyerekeket és a párkapcsolatokat… Mit lehet ez ellen tenni?

– Én csak ajánlani tudom a sorozatunkat, a #veszekedeshelyett-et, sok jó tipp van benne, amit magam is kamatoztatok. A szülőknek megnyugtatásul azt mondanám, hogy rengeteg visszaemlékezésben olvasni, hogy gyerekként, a háború alatt a pincében is pozitívan élték meg a fiatalok az összezártságot.

A saját lányomon azt látom, hogy neki ez maga a mennyország. Boldog, ki van virulva, makkegészséges. Ha az otthoni légkör alapvetően békés, akkor a gyerek rendben van. A szülőknek nehéz, mert új rendszert kell kialakítani. Tanácsként azt tudom mondani, amit magam is tapasztalok, hogy a kritikát, ami egyébként sem segíti a párkapcsolatot, teljesen mellőzzük, mert sosem javítja meg a másikat, viszont mélyíti a szakadékot. A „Te mindig…” vagy „Te soha…” kezdetű mondatok kontraproduktívak, célt egyébként sem érünk el velük.

Ha valakit kritika helyett dicsérünk, hihetetlen csodák történnek!

Néha nagy önfegyelem kell ahhoz, hogy lenyeljünk egy-egy megjegyzést, de megéri! Ha pedig megtanuljuk elfogadni egymást a másik gyengeségeivel együtt, akkor a bizalmi légkörben egy szeretetbuborékban tudunk együtt éldegélni, ami csodálatos. De az biztos, hogy nem szabad folyton a saját igazunkat keresni, és arra is oda kell figyelni, hogy ne üljünk folyton egymás nyakán. Mint mindig, ebben a helyzetben is az anyák alkalmazkodnak leginkább, ezért fontos, hogy legyünk egyedül is. Én például szoktam egyedül sétálni, és angolórákat veszek közben „énidő” gyanánt.

– Lehet egy kicsit pozitívabb szemmel is nézni a karantént? Hiszen van, aki az állását veszítette el a bizonytalan gazdasági helyzetben.

– Én személy szerint ajándékként fogom fel ezt a mostani időszakot, de nekem nincsenek egzisztenciális problémáim. Viszont amit szintén ajánlani tudok, és a nálunk dolgozó önkéntesek példáját tudom említeni, hogy mindegyikük kiváló munkát kapott mostanában. A cégek keresik ezeket az embereket, akiken látják, milyen óriási energiákat fektetnek be a munkaidőn kívüli feladataikba. Aki most nehéz anyagi helyzetben van, annak – persze az álláskeresésben is mindent meg kell tenni, de – ajánlom, hogy csatlakozzon valamilyen civil kezdeményezéshez! Amellett, hogy másoknak segítünk, a saját lelkiállapotunkra is pozitívan hat, és hozzájárulhat az új munka megszerzéséhez!

– A statisztika azt mutatja, hogy a mostani helyzethez hasonló esetekben: háborúk, természeti katasztrófák, járványok után mindig több gyermek születik, ami egybeesik a mozgalom eredeti céljával… Számítanak ilyen tendenciára?

– Igen, éppen ezért jött létre a #veszekedéshelyett projekt, hiszen a nagy összezártság több gyermek megszületését, de a válások megsokasodását is elősegítheti. Mi az előbbit szeretnénk támogatni, ebben bízunk, ezért hoztuk létre a kampányt is, amit tényleg ajánlok mindenkinek. Vannak olyan módszerek, amelyek még a reménytelennek tűnő helyzetekben is segítenek, és furcsa lehet, de „könyvből” is meg lehet tanulni élni! Ne féljünk ezen felül szakemberhez fordulni, ha szükségét érezzük, hiszen rengeteg támogató, pszichológus, coach elérhető ezekben a napokban, akár ingyenesen is, és a velük való beszélgetés sokszor átlendíthet minket egy-egy nehezebb időszakon!

 

Kiemelt képünk forrása: Családháló

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre