Nem tetszik a DK-nak a jogállam

Magyarországon működik a jogállam, a törvényeknek megfelelően zajlik a Demokratikus Koalíció ellenőrzése – a DK elnöke észrevételt tett

Az Állami Számvevőszék a vonatkozó törvényi előírások alapján végzi hét párt – közte a Demokratikus Koalíció – 2017-2018. évekre vonatkozó, törvényben előírt ellenőrzését. A DK ellenőrzése a törvényi előírásoknak megfelelően zajlik – olvasható közleményükben.

Mint írják: a Demokratikus Koalíció pártigazgatójának mai nyilatkozata is azt bizonyítja, hogy Magyarországon működik a jogállam, a független Állami Számvevőszék – az Alaptörvény előírásainak megfelelően – ellátja a törvényekben előírt feladatait. Az ÁSZ a jogállami normáknak megfelelően végzi a döntő mértékben közpénzekből működő pártok törvényességi ellenőrzését.

Hangsúlyozzák: az Állami Számvevőszék a törvényi előírásnak megfelelően a DK ellenőrzéséről készült jelentéstervezetet észrevételezésre megküldte a párt elnökének, aki a jogszabályi előírásnak megfelelően észrevételt tett. A jelentéstervezet nem nyilvános, az ellenőrzés lefolytatásért felelős számvevőszéki vezető értékeli a DK észrevételeit, majd az ÁSZ a jelentést néhány héten belül nyilvánosságra hozza.

Előzmény

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a teljes állami támogatás akár évekre történő elvételével fenyegeti a Demokratikus Koalíciót (DK) – mondta az ellenzéki szervezet pártigazgatója a közösségi oldalukon közvetített online sajtótájékoztatóján.  Sebián-Petrovszki László úgy fogalmazott, a kormány korábban a koronavírus-járványra hivatkozva minden ellenzéki párt állami támogatásának felét elvette, a számvevőszék pedig duplán büntetné a DK-t.

Szerinte a pártállamian működő ÁSZ olyan papírok eredeti példányait követeli, amelyek megsemmisültek a DK székházának másfél évvel ezelőtti tűzvészében, a másolatok ugyanakkor ott vannak a számvevőszéknél. Az ÁSZ nem segíteni, hanem büntetni akar, erre utal ugyanis, hogy jelentésében nem tesz említést irodájuk leégéséről, és ezzel azt a látszatot kelti, hogy rossz szándékból nem mutatják be a kért iratokat.

Hangsúlyozta, csak banánköztársaságokban és illiberális demokráciákban fordulhat elő, hogy a kormány a járvány leple alatt meg akarja szüntetni a legnagyobb ellenzéki párt állami támogatását

Forrás: https://www.asz.hu; MTI

Kiemelt képünk forrása: kormany.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre