Gyorsul a járvány Magyarországon

Az elmúlt napokban több mint százzal nőtt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Jelentős egyéni védőeszköz-szállítmányok érkeznek szombaton Magyarországra – jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Müller Cecília tájékoztatása szerint 829 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 60 embert kell lélegeztetni.

A szociális intézményekben is nő a betegek, az elhunytak száma, a fővárosi Pesti úti otthon lakói közül már 21-en vesztették életüket.

Hozzátette: a Pesti úti gondozottak körében többször is végeznek laboratóriumi vizsgálatokat. Hangsúlyozta:

az operatív törzsnek 18 olyan szociális otthonról van tudomása, ahol fertőzöttek vannak, ezekben 386 gondozott és 45 dolgozó vírustesztje lett pozitív. Az intézmények, köztük a Pesti úti ellenőrzése hétvégén is zajlik.

Kiemelte, hogy már 1834-re nőtt a fertőzöttek száma és az elmúlt 24 óra alatt újabb 16 haláleset történt. Az elhunytak egy kivételével idős emberek. Ugyanakkor a fertőzés áldozatává vált egy 42 éves, ám számos egyéb alapbetegséggel küzdő nő is. Tájékoztatott: az ország idősotthonaiban gondozottak közül eddig 33-an hunytak el koronavírus-fertőzés nyomán.   

Hangsúlyozta, hogy az idősotthonok lakói körében, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően többszöri megismételt laborvizsgálatot is végeznek. Ugyanakkor nem kizárólag a laborvizsgálatokra alapozzák az intézményekben a járványügyi döntéseket, mert azok csak egy pillanatnyi képet tükröznek.  Vagyis nagyon fontosak az alapvető járványügyi intézkedések, leginkább az elkülönítés. Közlése szerint:

változatlanul Budapest és Pest megye az ország legfertőzöttebb területei, ott regisztrálták a fertőzöttek több mint 60 százalékát. Továbbá Fejér megyében van még sok fertőzött.
   

 Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a védekezés során folyamatosan hasznosítják a nemzetközi tapasztalatokat, elsősorban a V4 tagállamok, illetve Ausztria gyakorlatát hasznosítják.   

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a fertőzött gyerekekkel a kórházban maradhatnak-e a szülők, azt mondta: amennyiben az intézményben lehetőség van a gyermek és édesanyja izolációjára, akkor lehetséges.
    

Arról is szólt, hogy ha valaki fertőzötté válik, a járványügyi vizsgálat dönti el, hogy a családtagjai közül kit tesztelnek. A gyakorlat szerint a vele egy fedél alatt élőket igen, ám a tágabb családtagokat csak szoros kontakt esetén. Végül hangsúlyozta, hogy

az ágyak felszabadítása azért szükséges, mert nem szeretne olyan képeket látni itthon, mint amilyenek Olaszországból érkeztek, vagyis hogy sokszor már csak a folyosókon tudták elhelyezni a betegeket.   

Az a céljuk, hogy minden körülmények között mindenki megkapja a megfelelő ellátást – mondta Müller Cecília.

Jelentős egyéni védőeszköz-szállítmányok érkeznek szombaton Magyarországra – jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

A részletekről szólva Kiss Róbert rendőr alezredes kiemelte:

négy teherjárat érkezik szombaton Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, 193 karton sebészi szájmaszkkal, 2000 karton kesztyűvel, 1479 karton izolációs ruhával. A szállítmányok össztömege megközelíti a 20 tonnát.    

Tájékoztatása szerint a rendőrség a korlátozások bevezetése óta 75 esetben tett szabálysértési feljelentést üzletek korlátozott nyitva tartásával összefüggő szabályszegés miatt. 

A kijárási korlátozással kapcsolatban március 28 óta 22 361 szabálysértés ügyében jártak el a rendőrök, 12 324 esetben figyelmeztetést, 5200 alkalommal helyszíni bírságot, illetve 4835 emberrel szemben feljelentést alkalmaztak.

Az alezredes arról is beszélt, hogy szombattól hatályba lépett az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi hogy a hétvégére az önkormányzatok helyi rendeletekkel helyben szigorúbb korlátozásokról dönthessenek. Több településen éltek is ezzel a lehetőséggel, és kérdésre hozzátette, hogy minden héten megvizsgálják, szükség van-e erre, ugyanakkor erről minden esetben a kormány jogosult dönteni.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Mint mondta: a rendőrök a közterületeken biztosítják a közrend és a közbiztonság fenntartását, ellátják a veszélyhelyzeti feladataikat.

Ismertette, csökkent a hatósági házi karanténok száma, 12 150 hatósági házi karantén van érvényben, ami 251-gyel kevesebb a pénteki adatoknál. Ezt azzal indokolta, hogy napról napra nő azoknak a külföldről hazatérő magyaroknak a száma, akiknek kötelezően házi karanténba kellett vonulniuk, de ennek időtartama már lejárt. Előrevetítette: a továbbiakban is a házi karanténok számának csökkenésével számolnak.

 A határforgalomról szólva elmondta: teherforgalomban a belépő oldalon Hegyeshalomnál, a személyforgalomban kilépő oldalon Nagylaknál lehet várakozási időre számítani.

 Arra a kérdésre, hogy több helyen például konditermek megnyitását tervezik, azt mondta: az üzletek korlátozott nyitvatartását a továbbiakban is ellenőrizni fogják, ha szabályszegést tapasztalnak, szankciót szabnak ki.

MTI

Kiemelt képünkön: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án. Az elmúlt napokban több mint százzal nőtt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma – mondta Müller Cecília. Hozzátette: 829 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 60 embert kell lélegeztetni.
MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre