Életveszély a városházán

Mi szóltunk – jegyezhetnénk meg lakonikusan, látva Karácsony Gergely szégyenteljes viselkedését a koronavírus-járvány s különösen a Pesti úti idősek otthona ügyében. Kacsoh Dániel írását szemléztük.

A Magyar Hírlap újságírója azzal kezdi, hogy a kampány során nem győzték hangsúlyozni: Karácsony Gergely politikai hajlékonysága és zuglói semmittevése nem azt vetíti előre, hogy alkalmas lenne egy világváros vezetésére. Sőt! Amit azonban a napokban előad, az már a felelősségáthárítás és a jellemtelenség netovábbja.

A legfrissebb információk szerint tízen hunytak el, és több mint kétszázan fertőződtek meg az említett budapesti idősek otthonában.

A főpolgármester – aki a fenntartó is egyben – megsemmisítő védekezésének szánt, a kormányhivatallal folytatott, nyilvánosságra hozott levelezéséből kiderül,

hiába kérte a főváros, hogy a kórházakból az idősek otthonába visszaérkező időseket szűrjék, ez elmaradt.

Az is kiderült, hogy azért nem került sor a kért szűrések elvégzésére, mert nem biztos, hogy az egyszeri teszt valós eredményt ad – legfeljebb álbiztonságot jelent. Ezért az érintetteket mindenképpen legalább két hetes karanténba kellett helyezni. Már csak az a kérdés, ez megtörtént-e. Vagyis: a lejáratást emlegető főpolgármester olyasmivel „vág vissza”, ami csak szerinte hatásos.

Karácsony még a tegnapi kiakadásaiban is azt fejtegette, hogy a hivatali ellenőrzések nem tártak fel hiányosságot. Valójában igen, sőt, a kormányhivatal még mindig vizsgálódik. A polgármesterrel ellentétben a helyszínre ellátogató országos tiszti főorvostól értesültünk róla, hogy nem volt biztosított a folyamatos orvosi jelenlét, továbbá lejárt szavatosságú fertőtlenítőket is találtak. Korábbi információk szerint pedig rüh is felütötte a fejét, és a honvédség volt kénytelen megtisztítani a létesítményt a húsvéti hétvége folyamán.

A városvezető továbbra is csúsztat és hárít, illetve a kormánytól követel lépéseket, tehát ezúttal is mástól várja a megoldást.

A lényeg mégis az, hogy míg a kormány határozott döntéseket hoz a védekezés és a gazdaság megtartása érdekében, ismét konfliktusokat vállalva fél Európával, Orbán Viktor pedig személyesen is ellenőrzi az egészségügyi felkészülést a tömeges megbetegedések időszakára, Karácsony Gergely nem győz magyarázkodni, ujjal mutogatni, kibújva bárminemű felelősség alól.

„És közben szinte nem csinál semmit, pláne nem tehet semmiről. Hasonló volt a helyzet az ingyenes parkolás és a közösségi közlekedés életveszélyes átszervezése esetében is. De emlékezhetünk arra a sértődött rinyálásra is, amit azt követően produkált a főpolgármester, hogy a miniszterelnök az egyes településvezetőkre bízta a húsvéti hétvégére szóló további korlátozások bevezetését. Ettől Karácsony annyira megijedt, hogy órákig kvázi lebénult.

Persze nincs új a nap alatt. Ez maga a demszkyzmus, a tőről metszett SZDSZ-es tempó, a tettek helyett szavak politikája, amely sohasem épít, mindig csak rombol, és mindent megkérdőjelez. Csakhogy világjárvány idején ez a viselkedés nemcsak bosszantó, de életveszélyes is. Csak szólunk.”

Farkas Örs is feltette a témában a költői kérdést Facebook-oldalán:

„Napok óta olvashatjuk, ahogy Karácsony Gergely és a baloldali sajtó idejét nem kímélve töri magát azon, hogy jogi útvesztőkön keresztül bizonyítsa, valójában a Fővárosnak semmi dolga a vírus elleni védekezésben. Karácsony hivatali ügyintézőket megszégyenítő módon villant paragrafusokat, leveleket, hivatkozik nemzetközi protokollra és WHO-ajánlásokra, mindezt azért, hogy elmagyarázza: a Főváros nem érintett.

Két kérdést szeretnék feltenni:

  1. Mit fog tenni a főváros a vírus elleni védekezésért kézzel foghatóan, ha állítólag az eszközbeszerzés nem az ő feladatuk, ha állítólag egyes közparkok lezárása nem az ő hatáskörük, ha az önkormányzati fenntartású intézmények felügyelete nem az ő felelősségük, a parkolás ingyenessé tétele pedig számukra megugorhatatlan lépés volt?
  2. Mivel az elmúlt hetekben a fővárosi intézményekbe, még a Fővárosi Önkormányzat épületébe kiszállított eszközöket is a Kormány bocsájtotta rendelkezésre, mire költötték a Soros György által a Fővárosnak átutalt 1 millió eurót, a Momentum által a párt bankszámláján gyűjtött támogatásokat, az ellenzéki képviselők által felajánlott összegeket?”

 

Forrás: Magyar Hírlap, Kacsoh Dániel vezető szerkesztő cikke és Farkas Örs Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre