Romániában már három kórházat helyeztek karantén alá

A kolozsvári Főtér.ro értesülései szerint már a harmadik romániai kórházat helyezik karantén alá a járvány kirobbanása óta, és akadnak olyan kórházak, ahol a teljes osztályok személyzete felmond, mivel fertőtlenítőszerek vagy hasonló szükséges eszközök lopásával vádolják őket.

A dévai sürgősségi kórház lett a harmadik Romániában, ahol teljes karantént rendeltek el. Vasárnap estétől a kórházat 14 napra teljesen lezárták, elviekben ebben az időszakban egyetlen új beteget sem vesznek fel, senkit nem engednek ki. A kórházban már a múlt héten megjelentek az első hírek arról, hogy az egyik onkológus koronavírus-fertőzött lehet, de az időközben menesztett kórházigazgató hétfőn nem tudta még megerősíteni, hogy pontosan hányan fertőződtek meg a kórházban. Eddig tizenhárom páciens tesztje lett pozitív, és öt orvos eredményére várnak, állította a kórházigazgató, a sajtó viszont biztos forrásokból tudni véli, hogy mind az öt orvos fertőzött – írja a ma megjelent cikkében a Főtér.ro. 

A továbbiakban kiemelte a hírportál: a bukaresti Gerota kórház és a suceavai kórház mellett a dévai a harmadik, amelyet teljesen lezártak. Suceaván a legsúlyosabb helyzet, a legutóbbi közlések szerint 306 beteg közül 206 tesztje lett pozitív. Nem elég, hogy a kórházban teljes káosz uralkodik, a hatóságok most azért is nyomozást indítottak, mert állítólag az alkalmazottak lopják a fertőtlenítőszereket, orvosi maszkokat, kesztyűket. 

A helyzetet még az is súlyosbítja a leírtak szerint, hogy felmondások sora éri el a román egészségügyet. Az Argeș megyei Mioveni kórházában, melyet alig egy éve adtak át, minden orvos felmondott, miután megtudták, hogy koronavírusos betegeket is el kell látniuk. Arra hivatkoznak, hogy nincs ehhez megfelelő felszerelésük. A kórház vezetősége három felmondást fogadott el, a többi még elbírálásra vár. Az igazgató szerint jelenleg mindössze 60 orvosi köpennyel rendelkeznek, semmi más védőfelszerelés nincs a kórházban.

 

A teljes írás itt olvasható. 

 

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.com.

Iratkozzon fel hírlevelünkre